"Rak će ubiti 5,5 miliona žena do 2030. godine"

“Ovaj izvještaj naglašava veliku geografsku nejednakost u dostupnosti resursa i preventivnih mjera i tretmana u borbi protiv raka”
62 pregleda 0 komentar(a)
bolesna žena, Foto: Shutterstock
bolesna žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2016. 11:47h

Novi zapanjujući izvještaji navode da će od raka preminuti 5,5 miliona žena do 2030. godine.

To bi bio zabilježen porast smrtnosti od čak 60 odsto za manje od dvije decenije.

Kako populacija sve više raste i stari, najveća smrtnost će biti zabilježena kod žena iz siromašnih i srednje razvijenih zemalja, navodi se u studiji Američkog društva za rak.

Većina žena će preminuti od vrsta raka čiji se razvoj u velikoj mjeri može spriječiti.

“Većina smrtnih slučajeva odnosi se na mlađe i sredovječne osobe”, rekla je Sali Koval iz Američkog društva za rak.

“Ovaj izvještaj naglašava veliku geografsku nejednakost u dostupnosti resursa i preventivnih mjera i tretmana u borbi protiv raka”, rekla je Sali.

Od raka trenutno premine jedna od sedam žena u svijetu, navodi se u izvještaju i dodaje da je to drugi uzrok najveće smrtnosti posle kardiovaskularnih oboljenja.

Sva četiri najsmrtonosnija raka – rak dojke, debelog crijeva, pluća i grlića materice – se uglavnom mogu spriječiti ili se mogu rano detektovati i tada je liječenje mnogo uspješnije.

U siromašnijim zemljama, dijagnostikuje se i liječi veoma mali procenat osoba oboljelih od raka , a stopa smrtnosti je veća nego u bogatijim zemljama.

Prema izvještajima Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2012. godini registrovano je 6,7 miliona novih slučajeva osoba oboljelih od raka, a od posljedica bolesti preminulo je 3,5 miliona žena.

“Očekuje se povećanje ovih brojki do 9,9 miliona registrovanih slučajeva i 5,5 miliona smrtnih slučajeva žena do 2030. godine”, navodi se u zaključku izvještaja.

Bonus video: