Mitropolija traži da im se vrate četiri crkve na Svetom Stefanu

Mitropolija crnogorsko-primorska spor je pokrenula za povraćaj četiri crkve čiji je titular manastir Praskvica
274 pregleda 55 komentar(a)
manastir Praskavica, Foto: Vuk Lajović
manastir Praskavica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.10.2016. 18:20h

Mitropolija crnogorsko-primorska osporila je rješenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je prije šest decenija iseljeno i pretvoreno u luksuzni grad hotel, a crkve uknjižene na tadašnju hotelsku kompaniju, a sadašnju Hotelsku grupu (HG) "Budvanska rivijera".

Upravo je ta kompanija u većinskom vlasništvu države Crne Gore jedina koja gazduje sa četiri crkve, koje je davanjem u četrdesetogodišni zakup popularnog "Sveca", dala na upravljanje kompaniji "Adriatic properties" grčkog bizsnismena Petrosa Statisa.

Mitropolija je još prije šest godina u kotorskom Osnovnom sudu pokrenula spor, kako bi poništila rješenje o nacionalizaciji koje su donijele komunističke vlasti, prije 60 godina, a četiri crkve čiji je titular manastir Praskvica, duhovno sjedište Paštrovića, i formalno vratile u njihovo vlasništvo. Iako Mitropolija nikada nije prekinula brigu o crkvama, a sveštenici svakodneno obilaze te vjerske objekte, obavljaju službu i vjernici na velike praznike dolaze, činjenica da su crkve, koje su gradili prije više stotina godina mještani, uknjižene na hotelsku kompaniju, bio je osnovni povod da se pokrene sudski spor.

Nadzornik manastira Kliment potvrdio je za "Vijesti" da je spor privremeno zaustavljen pred kotorskim sudom, a upravni postupak nastavljen kod Uprave za nekretnine. On je naglasio da sveštenici redovno održavaju službe na ostrvu, gdje dolaze i vjernici.

Ipak, u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vlasnik svih nepokretnosti na ovom jedinstvenom ostrvu je Hotelska grupa.

"U sporu pred Osnovnim sudom u Kotoru, na zahtjev Mitropolije, određen je prekid postupka. Prekid sudskog postupka trajaće sve do okončanja upravnog postupka koji se vodi pred Upravom za nekretnine, Područna jedinica Budva, radi oglašavanja ništavim rješenja o nacionalizaciji, što je prethodno pitanje za rješenje sudskog postupka", naveli su u Službi za informisanje HG "Budvanska rivijera".

Oni su dodali da u postupku koji je Mitropolija pokrenula pred Upravom za nekretnine donijeto je rješenje kojim je odbijen zahtjev Mitropolije za djelimično oglašavanje ništavnim rješenja o nacionalizaciji, dok je u toku postupak po žalbi na rješenje o upisu zabilježbe.

"Hotelska grupa "Budvanska rivijera" će, kakav god konačan ishod da bude, poštovati odluku nadležnih državnih organa. Kako Kompanija nema ovlašćenja da donosi odluke u pogledu statusa imovine vjerskih zajednica, to je u skladu sa podrazumijevanom zakonskom procedurom upućenom nadležnim instancama države", naglašavaju iz najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori.

Izgrađeno 1442. godine, nakon Drugog svjetskog rata ovo nekadašnje srednjovjekovno paštrovsko utvrđenje i utočište pred turskim i piratskim upadima, pretvoreno je u jedinstveni grad-hotel.

Pedesetih godina XX vijeka iz samog političkog vrha Jugoslavije potekla je inicijativa da se ribarsko selo Sveti Stefan pretvori u luksuzni grad-hotel. Naredba da se ostrvo iseli stigla je 1955. kada mještani odlaze sa ostrva, ostvaljajući osim svojih kuća i četiri crkve. Luksuzni grad-hotel prima prve goste 1960. godine, a za potrebe izgradnje kockarnice tada se ruši crkva Aleksandra nevskog ili Crkva Roždestva presvete Bogorodice, izgrađena negdje u 15. vijeku. Naziv nosi sve do 1938. godine kada je kupljena. Kraljica Marija Karađorđević tražila je od Sinoda SPC da se preimenuje u slavu ruskog sveca kojeg je ona poštovala i kojem se molila. Tadašnje vlasti 1959. godine su je konfiskovale, kao i ostalu cjelokupnu imovinu Karađorđevića i preknjižili je kao opšte dobro. Crkva je bila sazidana u kockarnicu, da bi je prije tri godine, nakon velikog narodnog bunta mještani potpuno obnovili.

Na ostrvu postoje još tri crkve. Najstarija, posvećena arhiđakonu Stefanu, građena je 1464. godine i po njoj poluostrvo dobija ime. Najveća crkva, udaljena svega metar od ove, građena je 1885. godine i posvećena je prenosu moštiju Svetog Stefana. Treća je skromnih dimenzija i nalazi se jugoistočno od hotelske recepcije i posvećena je Preobraženju Gospodnjem.

Bonus video: