VREMEPLOV: Nedopustivo

0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2016. 08:19h

Sa redovnih sjednica predsjednika viših i osnovnih sudova održanih nedavno u Kolašinu i Pljevljima, sudije su parlamentu i medijima uputile otvoreno pismo, u kojem podsjećaju da je načelo podjele vlasti ugroženo istupima pojedinih poslanika na zasjedanjima Skupštine Crne Gore.

“Naše obraćanje nije komentar, ni odgovor poslanicima, već stav u mjeri u kojoj je sudska vlast dio ukupne državne vlasti i koliko je mjera demokratičnosti društva i države u kojoj djeluje. Zaloga pravilne primjene zakona o jednakosti svih ljudi pred licem pravde je sudijska nezavisnost, koja čini graničnu liniju neposlušnosti prema bilo kojoj politici.

Ovo je važno naročito zbog toga, što bi svakoj politici odgovaralo kada bi sudsku vlast mogla podrediti svojim interesima, a što je naročito izraženo u društvima, koja se demokratizuju... Pokušaj zakonodavnog organa da vrši sudsku vlast, pokušaj je da se obesmisli i obeščasti ukupna vlast u Crnoj Gori, u kojoj je sudska poslušnička.

Naravno da su netačne i grubo nečasne takve kvalifikacije, koje će umjesto da obeshrabre i uplaše, sudije motivisati da svoju sudijsku dužnost zakonito i časno obavljaju, što je jedini mogući i jedini pravi odgovor na ovakvu demonstraciju poslaničke osionosti”, ” naveli su, između ostalog, predsjednici sudova.

Bonus video: