Ajković oslobođen optužbi: Postupao u nužnoj odbrani kada je pucao na provalnike

Ajković je, na svom imanju u Berislavcima, iz dnevne sobe u pravcu terase ispalio projektil kojim je ranio Mladena Dobrovića
207 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2016. 10:38h

Danilo Ajković nije kriv što je pucao na provalnike na svom imanju, u septembru 2013.

To je prvostepena odluka sudije Nenada Vujanovića koji ga je oslobodio optužbi za teško djelo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina.

Ajković je, na svom imanju u Berislavcima, iz dnevne sobe u pravcu terase ispalio projektil kojim je ranio Mladena Dobrovića.

Sudija je naveo da je Ajković postupao u nužnoj odbrani, te da je u postupku utvrđeno da su Dobrović i Igor Vukčević došli te večeri da pljačkaju Ajkovića.

On je dodao i da su iskazi Dobrovića i Vukčevića da su došli da traže čamac i samo htjeli da se jave kada su prišli kući, neprihvatljivi.

On je istakao i da, iako sudska praksa obično smatra da u sličnim situacijama dolazi do prekoračenja nužne odbrane, da je u ovom slučaju, po njegovom mišljenju opravdana upotreba oružja.

“Iako su vidjeli da nekog ima u kući, iskazali su upornost da uđu u kuću, šta bi se desilo da su zaista ušli...to sudu govori da bi došlo i do napada na život i tijelo”, naveo je sudija.

Ajković je tvrdio da je morao da puca na provalnike u Zeti, jer mu je život bio ugrožen, da su mu provalnici više puta prije toga krali razne stvari sa imanja i da je jedan njegov komšija ubijen u sličnom događaju u Zeti.

Dobrović tvrdi da se te večeri našao na imanju Ajkovića, jer je tražio čamac koji mu je nestao...

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku je postupak protiv Dobrovića i Vukčevića za tešku krađu u pokušaju zbog istog događaja.

Ajković konstantno tvrdi da je te večeri bilo više osoba ispred njegove kuće, ali je tužilaštvo optužilo jedino njih dvojicu.

Bonus video: