Pravosuđe da dozvoli Jovu Martinoviću da se brani sa slobode

"Pored toga što je gotovo godinu u pritvoru, njemu nije zakazano suđenje iako je prošlo više mjeseci od potvrđivanja optužnice. Začuđujuće je što mu nije dozvoljen ni uvid u spise predmeta, čime se onemogućava odbrana. Posebno brine činjenica što su optužbe koje se Jovu Martinović stavljaju na teret usko povezane sa njegovim novinarskim radom"
61 pregleda 3 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 09.09.2016. 11:02h

Direktor ND "Vijesti" Željko Ivanović i direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović izrazili su zabrinutost što je novinar Jovo Martinović gotovo godinu dana u istražnom zatvoru.

"Vlada Crne Gore nije odgovorila na upozorenje Savjeta Evrope o slučaju Martinović upućeno još u aprilu, kao ni na pozive Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Reportera bez granica (RWB), te Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ). I crnogorsko pravosuđe ostalo je nijemo na apele najuglednijih svjetskih organizacija za slobodu izražavanja i zaštitu novinara koje su zahtijevale da se Jovu Martinoviću omogući pravedno suđenje", navodi se u apelu povodom slučaja novinara Martinovića koji su uputili Ivanović i Tadić Mijović.

Umjesto fer suđenja, kako navode, Martinoviću se uskraćuju elementarna prava.

"Pored toga što je gotovo godinu u pritvoru, njemu nije zakazano suđenje iako je prošlo više mjeseci od potvrđivanja optužnice. Začuđujuće je što mu nije dozvoljen ni uvid u spise predmeta, čime se onemogućava odbrana. Posebno brine činjenica što su optužbe koje se Jovu Martinović stavljaju na teret usko povezane sa njegovim novinarskim radom".

Martinović je uhapšen u okotobru prošle godine, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.

Jovo Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosila na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći. On je doprinio da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.

"Apelujemo na crnogorsko pravosuđe da još jednom razmotri sve činjenice i dozvoli Martinoviću da se brani sa slobode. U protivnom, Crna Gora bi mogla da padne još niže na ljestvici novinarskih sloboda, gdje već duže drži neslavan rekord u Evropi", saopštili su Ivanović i Tadić Mijović.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija. Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: