Miloš Marović će u zatvoru provesti godinu, državi će platiti 380.000 eura

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Marovića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja iz Krivičnog zakonika Crne Gore, na organizovan način”, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću, Aida Muzurović
0 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2016. 10:32h

Viši sud u Podgorici usvojio je Sporazum o priznanju krivice između Miloša Marovića i Specijalnog državnom tužilaštva, prema kojem će u zatvoru provesti godinu i platiti državi odštetu od 380.000 eura.

"Rješenjem Višeg suda u Podgorici, danas je usvojen sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Miloša Marovića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način. Protiv navedenog rješenja oštećeni može izjaviti žalbu u roku od tri dana od dana prijema rješenja krivičnom vijeću ovog suda. Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi oglašava krivim u skladu sa usvojenim sporazumom", navela je Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u petak je održao ročište po sporazumu o priznanju krivice zaključenog između Miloša Marovića i specijalnog državnog tužioca Lidije Vukčević, zbog nezakonite prodaje zemlje u selu Prijevor kod Budve.

Advokat Zdravko Begović, branilac okrivljenog Marovića, novinarima je tada rekao da je okončano ročište po sporazumu o priznanju krivice okrivljenog Marovića.

"Po mom mišljenju, kako u trenutku zaključivanja sporazuma, tako i danas na ročištu za odlučivanje o usvajanju sporazuma, ispunjeni su procesni i materijalni uslovi. Apsolutno sam ubijeđen da će predsjednik suda usvojiti sporazum i donijeti rješenje o prihvatanju i usvajanu sporazuma. Miloš Marović je, prema zaključenom sporazumu sa specijalnim tužiocem, priznao da je počinio kruivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. Definisana je i visina kazne i sporazumom je predložena kazna od godinu dana zatvora. Miloš Marović je izdržao mjesec u Istražnom zatvoru. Određeno je da je dužan da plati protivpravnu imovinsku korist u budžet države u iznosu od 380.000 eura. Sporazumom je definisano da rok uplaćivanja u budžet počinje tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude. On je već prilikom zaključivanja sporazuma, dostavio hipoteke na nepokretnosti njegovih rođaka i prijatelja, tako da je to jedna sigurna garancija specijalnom tužilaštvu. Ukoliko ne uplati novac, ove hipoteke su sigurna garancija", pojasnio je tada Begović.

Marović je 31. decembra prošle godine priznao da je učestvovao u nezakonitom poslu oko prodaje 26 hiljada kvadrata opštinske zemlje na Jazu, i prihvatio da izdrži godinu zatvora i plati odštetu od 380.000 eura.

Marović je kao garanciju za isplatu tog iznosa založio stan u kome žive njegovi roditelji Svetozar i Đorđina, na koji je upisana hipoteka.

Bonus video: