Priznanje za film "Revolucionalni dom" autora Seada Šabotića

Film je eksperimentalnog karaktera, a govori o zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku ex-Yu, smještenom u centru Nikšića
269 pregleda 1 komentar(a)
Sead Šabotić, Foto: Privatna arhiva
Sead Šabotić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.06.2016. 09:26h

Dokumentarni film “Revolucionarni dom” Seada Šabotića iz Nikšića, studenta treće godine FDU sa Cetinja, sa Studijskog programa filmska i TV režija, osvojio je specijalnu nagradu žirija na međunarodnom “DokuMA” filmskom festivalu, koji se već treću godinu zaredom u periodu od prvog do petog juna organizuje u Makarskoj.

Film pod nazivom “Revolucionarni dom”, bio je uvršten u međunarodnu selekciju “Mali Garmaz”, uz još devet filmova. Tročlani žiri u sastavu Torben Simonsen, Tamara Babun i Đelo Hadžiselimović, je nakon sagledavanja svih projekcija, donio odluku da se pomenutom filmu dodijeli specijalna nagrada žirija za dizajn tona, te pohvalu za cjelokupni spoj audiovizuelnog.

Film je eksperimentalnog karaktera, a govori o zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku ex-Yu, smještenom u centru Nikšića.

U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe, a umnogome i naša realnost. Reditelj se u neobičnim audio-vizuelnim detaljima poigrava sa sudbinom i odnosom društva prema Domu revolucije, pokušavajući da nizom slika ukaže na nužno traženje rješenja za ovo zdanje.

Bonus video: