U policiji ima pripadnika kriminalne organizacije?

Nikola Terzić uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja
446 pregleda 57 komentar(a)
Nikola Terzić, Foto: Luka Zeković
Nikola Terzić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2016. 07:24h

Inspektor Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Nikola Terzić uhapšen je preksinoć zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

To je sinoć “Vijestima” kazao njegov branilac advokat Lazar Aković.

Terzić je prvi službenik policije koji je uhapšen zbog nestanka dokaza koji su oduzeti tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Uhapšen šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije >>>

Mujović je uhapšen prije deset dana zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura da bi navodno dao mito tužiocima.

Mujović je pisao premijeru Milu Đukanoviću i drugim ljudima o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”, a 13 takvih pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije nestali su iz dokaza.

“Nikola Terzić je osumnjičen da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. On je detaljno juče saslušan u Specijalnom tužilaštvu nakon čega mu je određeno zadržavanje do 72 sata. Negirao je izvršenje djela koja su mu stavljena na teret. Vjerujem u njegovu čestitost i nevinost. Vjerujem i da će dokazati da sa predmetnom krađom dokaza i sa pripadništvom bilo kakvoj kriminalnoj organizaciji moj branjenik nema bilo kakve veze. Međutim, kao profesionalac i kao savjestan čovjek, mogu da kažem da je krasti dokaze nešto što je krajnje nedopustivo i krajnje nezakonito. Na tužilaštvu je da ispita slučaj i da utvrdi punu istinu”, kazao je sinoć Aković.

Terzić je juče ponovo saslušan u Specijalnom tužilaštvu, ali je, kazao je Aković, njegovom saslušanju prisustvovao drugi advokat, sa zamjeničkim punomoćjem.

“Volio bih da tužilaštvo za vrijeme njegovog tužilačkog pritvora provjeri navode iz odbrane i izvede adekvatne dokaze nakon čega mislim da neće imati potrebe da se dalje zadržava”, kazao je Aković.

Iz Specijalnog tužilaštva i Uprave policije se nijesu juče oglašavali povodom Terzićevog hapšenja.

Specijalno tužilaštvo je, odmah nakon što su saznali da su pisma i dokumenta nestali, počelo istragu u kojoj je, pored Terzića, specijalni tužilac Lidija Vukčević saslušala sve njegove kolege koje su bile na pretresu ili su bili u dodiru sa dokazima, uključujući i njegovog šefa Dalibora Medojevića.

Medojević je pred specijalnim tužiocem potvrdio da mu je kesu za dokazima iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta, po njegovom nalogu, donio njegov podređeni Terzić, rekli su “Vijestima” izvori bliski istrazi.

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor, nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, ni dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima. Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Terzić je kod tužioca tvrdio da je izašao iz kancelarije nakon što je donio dokaze Medojeviću, a kada se vratio, da su upoređivali pojedinačne dokaze sa spiskom oduzetih stvari koji je napravljen tokom pretresa, kako bi ih predali Specijalnom tužilaštvu.

Kada su vidjeli da pisama sa spiska nema, pozvali su šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragana Radonjića i pitali ga gdje su pisma. On im je rekao da su im sve dokaze predali.

“Vijesti” nijesu mogle da saznaju kako su policajci pred specijalnim tužiocem objasnili zašto su vadili dokaze iz kesa i zašto ih nijesu zapečatili i uz spisak oduzetih stvari i zapisnik sa pretresa predali specijalnom tužiocu.

Po nalogu specijalnog tužioca, Radonjić je u kući Mujovića snimio svaki predmet koji je policija uzela i uvrstila u dokaze. Taj fotoelaborat može se koristiti u istrazi, ali nije dokaz koji sud može prihvatiti jer je na njima nemoguće napraviti vještačenja i slično.

Radonjić, koji je takođe saslušan, prošle sedmice je imenovan za šefa Specijalnog policijskog tima.

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazalo je da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”. Izvori “Vijesti” ocijenili su da je pisma ukrao neko ko je htio time da “sačuva” Đukanovića, ali da je tim potezom premijeru samo napravio ogromnu štetu, jer su ta pisma “gluposti”.

“Vijestima” još nijesu stigli odgovori od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića na pitanja da li će zbog skandala u policiji tražiti smjenu načelnika kriminalističke policije Milovana Pavićevića i da li će on podnijeti ostavku.

Uhapšen Dalibor Medojević

Po nalogu Specijalnog tužilaštva sinoć je oko 21.30 časova uhapšen vršilac dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibor Medojević, potvrđeno je Televiziji Vijesti iz više izvora.

Medojević će, kako su prenijeli iz TV “Vijesti”, u zakonskom roku biti priveden specijalnom tužiocu.

TV “Vijesti” nijesu navele za koje krivično djelo je Medojević osumnjičen.

Bonus video: