Raskrinkavanje manjkavosti našeg života kroz vjekove

Autor "Crnogorskog romana", koji "osvješćuje i rastrežnjuje", prema riječima Radojičića, kritikuje, nedvosmisleno ukazujući na mane
1 komentar(a)
Đuro Radosavović, Foto: Svetlana Mandić
Đuro Radosavović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.12.2015. 10:53h

Filigranskom preciznošću Đuro Radosavović u "Crnogorskom romanu" raskrinkava i secira manjkavosti našeg života kroz vjekove. Raduje me pomisao da će nekome od nas ovaj roman pomoći da postane bolji, kazao je mr Goran Radojičić, urednik “Nove knjige” iz Podgorice, na promociji Radosavovićevog romana organizovanoj u nikšićkom "Bluz baru".

Iako se, kazao je Radojičić, prije čitanja romana koji je sve više predmet razgovora čitalaca u Crnoj Gori i privlači pažnju kakvoj bi mogao da pozavidi svaki pisac, očekuje da autor afirmiše savremeni crnogorski sistem vrijednosti to, ipak, nije slučaj.

"On kritikuje, razgrađuje crnogorski socio-kulturni kod i poigrava se sa sadašnjošću i prošlošću. Budućnost je nakon poigravanja sa trenutnim i prošlim sasvim neizvjesna ili tragična, što razumijem kao osnovnu poruku romana. Roman je u skladu sa crnogorskom književnom tradicijom i savremenim tendencijama u književnosti, ali Radosavović ne robuje stilskim formacijama, pravcima, navikama i pravilima", kazao je Radojičić.

Glavni lik, prema riječima urednika “Nove knjige”, rado kritikuje crnogorsku zbilju iako nije odmakao od nje.

"U Crnoj Gori se rado kritikuje, ali baš i ne trpi kritika. Ukazujemo na greške, nesvjesni da ih sami pravimo. Iste te koje drugima spočitavamo. To je očit nedostatak svijesti, produhovljenosti, objektivnosti, izostanak ljudskog. Zbog toga se Radosavović poigrava sa svim autoritetima, državom, vlasti, ideologijom ma koje vrste, pa i crkvom, poigravajući se sa svima nama istovremeno", kazao je Radojičić.

Autor "Crnogorskog romana", koji "osvješćuje i rastrežnjuje", prema riječima Radojičića, kritikuje, nedvosmisleno ukazujući na mane.

"Ovaj roman nema ambiciju da postane klasik, možda to neće ni uspjeti, ali klasik je slika koju nam daje, tužna, razočaravajuća i prije svega iskrena", zaključio je urednik "Nove knjige".

U prepunom lokalu, uglavnom mladih ljudi, nije se govorilo samo o romanu. Autor je rado odgovarao i na pitanja vezana za mane i vrline Crnogoraca, o položaju pojedinaca u društvu i mogućnostima da pojedinac utiče na društvo i da ga mijenja na bolje.

Publika je željela da čuje i nešto više o Radosavovićevoj satiričnoj kolumni u “Vijestima”, “Kosmos ispod sača”, a autor nije krio zadovoljstvo zbog interakcije sa publikom, što je promociju učinilo posebnom.

Radosavović je prije četiri godine objavio prvi roman "Budva, bagra i blud", a "Crnogorski roman" je knjiga "koju ćete zavoljeti i prije nego što to shvatite" iz prostog razloga što je ona "pun pogodak u središte stvari".

Bonus video: