Krivicu čuvara izviđaju iako je od tuče u ZIKS-u prošlo deset mjeseci

"Primjer koji najbolje objašnjava "jednakost" svih pred zakonom, efikasnost i ažurnost tužilaštva"...
698 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
ZIKS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.12.2015. 19:51h

Podgoričko Osnovno tužilaštvo ni nakon deset mjeseci nije utvrdilo da li je neko od službenika spuškog zatvora prekršio zakon tokom januarske tuče sa robijašima.

U Paviljonu B Kazneno- popravnog doma 14. januara zatvorenici i službenici prvo su se verbalno, a potom i fizički obračunali.

Nakon incidenta iz te ustanove stizale su oprečne informacije - zatvorenici i njihova rodbina danima su tvrdili da čuvari biju osuđenike, a iz uprave su to negirali. Rezultat žestokog obračuna bio je devet povrijeđenih - šest stražara, i tri zatvorenika.

Da li među službenicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija ima krivih za tuču, tužilaštvo još ispituje.

"Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici obavještavamo Vas da je u konkretnom slučaju formiran predmet protiv 10 lica. Predmet se nalazi u fazi izviđaja", odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta VDT-a Ivice Stankovića.

Za razliku od tog postupka, tužiocima je trebalo dvadesetak dana da podignu optužnicu protiv devet robijaša. Goran Vukčević (36), Luka Lučić (33), Srđan Vujović (38), Mirko Kontić (35), Milivoje Spasojević (26), Dejan Dedić (24), Vladimir Zindović (33), Petar Damjanović (35) i Dejan Parađina (35) 4. februara optuženi su za napad na službena lica i nanošenje teških i lakih tjelesnih povreda službenicima ZIKS-a Milošu Preleviću, Bobanu Nikčeviću, Ivanu Popoviću, Vuku Ivanoviću, Predragu Raduloviću, i Radomiru Boškoviću.

Protiv njih devetorice u toku je postupak pred sutkinjom danilovgradskog Osnovnog suda Sonjom Keković.

Branilac Vukčevića, Vujovića i Dedića, advokat Branko Anđelić ocijenio je da je to što je postupak protiv službenika još u fazi izviđaja, najbolji je pokazatelj jednakosti svih pred zakonom.

"Iz istog životnog događaja, isti broj okrivljenih, skoro identične radnje izvršenja krivičnog djela, isto krivčino djelo, dva predmeta. Zatvorenici već pred osuđujućom presudom, zatvorski službenici još u fazi istrage?! Primjer koji najbolje objašnjava 'jednakost' svih pred zakonom, efikasnost i ažurnost tužilastva kad za to ima interes, odnosno kad ga nema", kazao je Anđelić.

Tokom sudskog postupka zatvorenici i spuški čuvari držali su se svako svoje istine - robijaši su tvrdili da su žrtve, a službenici ZIKS-a suprotno.

Snimci sa nadzornih kamera koji su odgledani u sudnici, opovrgli su tvrdnje komandira da su goloruki 14. januara izašli iz KP doma i krenuli ka poligonu na kome je nakon minut došlo do tuče između njih i robijaša.

Na snimku koji pokazuje vrijeme od dvadesetak minuta nakon tuče, vidi se veća grupa osuđenika, među kojima su i optuženi, kako se vraćaju u paviljon. Neki od optuženih nose metalne šipke u rukama, a dvojica tegove. Navodno, te rekvizite su koristili u tuči.

"Nekome smeta istina"

Advokat Branko Anđelić ocijenio je da postupci tužilaštva pokazuju da nekome nije u interesu da se otkrije istina o dešavanju iza spuških zidina:

"Kad svemu dodate uporno izbjegavanje tuzilaštva da nam dozvoli kopiranje medicinskih izvještaja u kojima su konstatovane povrede nanesene brutalnim prebijanjem zatvorenika, jasno je da je nekome interes da se istina ne sazna".

Pitao je da li je predmet u kojem su okrivljeni zatvorski službenici toliko komplikovan da se za 10 mjeseci ne može podnijeti optužnica.

"Je li komplikovaniji od ubistva ili organizovanog kriminala u kojem se optužnice redovno podnose u periodu od šest mjeseci? Od predmeta sa 20-ak optuženih za više krivičnih djela? Ili se ovdje čeka osuđujuća presuda zatvorenika, ne bi li se time abolirala krivica zatvorskih sluzbenika?", pitao je Anđelić.

Bonus video: