Pavićević ostao u pritvoru, iako tužilac to nije tražio

Branilac Pavićevića konstatovao da u sudu ne utvrđuju nove činjenice, već samo prepisuju svoja stara rješenja
88 pregleda 3 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.11.2015. 15:05h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor bivšem predsjedniku Opštine Bar Žarku Pavićeviću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja. To je “Vijestima” potvrdila i portparolka Aida Muzurović.

Izvor "Vijesti" saopštio je da je specijalni tužilac uz optužnicu koju je dostavio Višem sudu, nije predložio produženje pritvora Baraninu, ali da se Vijeće na taj korak odlučilo zbog težine krivičnog djela.

Isti sagovornik kazao je da je Pavićević optužen da je budžet Opštine Bar oštetio za nešto više od 900.000 eura. Pavićevićev branilac, advokat Dušan Lukšić, podnio je žalbu na rješenje o produženju pritvora.

"Vijeće Višeg suda u Podgorici prepisuje dva ranija rješenja kojima je pritvor okrivljenom određen i produžen 25. septembra i 22. oktobra. Obrazloženjem rješenja, vijeće ponovo nigdje suštinski ne razmatra okolnosti da li stoje elementi pritvorskog osnova iz člana 175 stav 1 tačka 4 Zakonika o krivičnom postupku. Naprotiv, čitavo obrazloženje rješenja sada je prepisivanje činjeničnog opisa djela iz optužnice, dok je ranije, kroz prethodna dva rješenja, u pitanju bilo prepisivanje naredbe za sprovođenje istrage”, konstatovao je Lukšić.

Pavićević i njegova saradnica Danijla Krković uhapšeni su krajem septembra. U naredbi za sprovođenje istrage piše da je Pavićević 2007. zaključio ugovor sa ministarstvima prosvjete i zdravlja, Fondom zdravstva, Prvom bankom i Direkcijom javnih radova o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa finansiranjem izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru.

Piše da je osumnjičeni Prvoj banci garantovao da će Opština vratiti kredit od preko četiri miliona eura, ako to ne učini njegova kompanija ZIB. Prije toga, navodi se, direktorica ZIB-a Krkovićeva, zaključila je ugovor sa Prvom bankom na iznos od 319.708 eura i taj novac je prebačen na račun ZIB-a.

Pavićević je 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je obavezao Opštinu da plati kamate po ugovoru iz avgusta 2007, tako što će aktivirati mjenice. Sa računa Opštine u korist banke preneseno je 1.536.673 eura. I taj novac otišao je u kasu ZIB-a, vjeruju tužioci.

Navodi se da je Pavićević u svojstvu gradonačelnika i krajem 2013. i 2014. godine sa računa Opštine u ZIB “sipao” još 929.598 eura, na račun izgradnje stambenoposlovnog objekta za potrebe Ministarstva prosvjete.

Bonus video: