Predstavljanje trotomnog djela Miodraga Perovića

Jedinstven kompliment Perovićevo monumentalno djelo dobija od beogradskog profesora Milana Božića sa Matematičkog fakulteta, koji je i jedan od recenzenata
610 pregleda 5 komentar(a)
Miodrag Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2018. 10:17h

Trotomna knjiga “Istorija matematike”, autora prof. dr Miodraga Perovića, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti biće predstavljena u ponedjeljak 26. novembra u 12 časova, u Podgorici, u sali CANU. O knjizi će, tom prilikom, govoriti: prof. dr Milan Božić, akademik Milojica Jaćimović, prof. dr Svjetlana Terzić, Balša Brković i autor prof. dr Miodrag Perović.

Perović je jedan od osnivača PMF, dugogodišnji profesor na Univerzitetu Crne Gore, građanski aktivista, osnivač “Monitora”, jedan od utemeljitelja “Vijesti”, intelektualac koji je presudno oblikovao crnogorski antiratni i emancipatorski pokret iz devedesetih godina, a ovim djelom se na ubjedljiv način vraća svojoj osnovnoj vokaciji - nauci.

Jedinstven kompliment Perovićevo monumentalno djelo dobija od beogradskog profesora Milana Božića sa Matematičkog fakulteta, koji je i jedan od recenzenata.

“I ovaj recenzent je autor slične - ali po obimu znatno manje knjige - iste namjene. Sama okolnost da ju je - u ljetnjim mjesecima - recenzent pročitao ‘od početka do kraja’ je više nego dovoljna preporuka.

Lično mislim da se od linije Skagerat, Kategat - Trst na Istok teško može naći bolje napisana knjiga na ovu temu. U tom kontekstu ne samo Crna Gora, nego i čitav kulturni jezički prostor koji ona dijeli, valja da bude zadovoljan što neko nije bio u nuždi a ovako dobro djelo napisao”, kaže Božić.

U predgovoru svoje “Istorije matematike” profesor Perović citira Lajbnica:

“Korist od nje nije u tome da Istorija svakome da njegove zasluge..., već takođe da unaprijedi umjetnost otkrića”.

U Perovićevoj knjizi prikazano je 4.000 godina upravo te umjetnosti otkrića, ali i njenog učinka na rast civilizacije

Bonus video: