Slučaj Zavala, prigovori na nalaz vještaka: A gdje su troškovi izgradnje puta?

Branioci optuženih tvrde da štete po Opštinu ne bi bilo u nalazima vještaka, da su računati troškovi izgradnje saobraćajnice do fabrike
100 pregleda 2 komentar(a)
Zavala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zavala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.05.2015. 07:46h

Vještak finansijske struke Borka Boričić, i juče je u Sudu ponovila da nije postojao ugovor o izgradnji fabrike za desalinizaciju morske vode na Zavali i da se nije znalo šta će se i po kojim cijenama tamo graditi.

„Ovaj pravni posao oko izgradnje 'Osmoze', između Opštine Budva i 'Zavale invest', nije pratio ugovor, nije se znalo koji su to radovi na 'Osmozi' trebali da se urade, nisu ugovorene cijene, niti je postojala ponuda. Samo postoji izvještaj Komisije o procjeni izvedenih radova”, kazala je Boričić u nastavku suđenja u predmetu “Zavala”.

Branioci optuženih Dragana Marovića i Rajka Kuljače, pitali su vještaka zašto u nalazima nije uračunala i troškove koje je „Zavala invest“ imala na izgradnji saobraćajnice od magistrale do fabrike - vrijedne 1.746.000 eura.

Da je to uzeto u obzir, tvrde advokati, ne bi u nalazima pisalo da je gradnjom na Zavali, Opština Budva oštećena za 821.000 eura, kako piše u optužnici.

Boričić je konstatovala da je naredbom tužilaštva vještačila jedino izvještaj Komisije koja je procjenjivala vrijednost radova na poluostrvu.

“Imala sam zadatak da utvrdim koliki su troškovi Zavale invest na izgradnji Osmoze. Nisam imala uvid u originalnu dokumentaciju na koju se pozivaju (konsultantske kuće) Profitaks i Fascino - da je izgradnja saobraćajnice koštala 1.746.741 euro”, kazala je Boričić, odgovarajući na pitanja advokata Borivoja Borovića.

Na nalaz je prigovorio i advokat Dragoljub Đukanović, rekavši da se odbrana „ubila“ da dokaže da su postojali i dodatni troškovi.

On je ocijenio da je prije izrade nalaza trebalo pogledati knjigovodstvo “Zavale invest”, da se kao dokaz provede izvještaj konsultantskih kuća: “Vještak treba da uradi dopunu nalaza, kolika je ukupna vrijednost radova i naročito da se vide radovi izvedeni nakon 13. 10. 2008, pa tek onda da se vidi ima li štete za Opštinu Budva”.

Apelacioni sud je ukinuo presudu Višeg suda, kojom su Kuljača i Marović, između ostalih, osuđeni na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Bonus video: