U Nikšiću počinje Međunarodni festival gitare

Od osnivanja festivala do danas publika je imala priliku da uživa kako u koncertima eminentnih svjetskih gitarista, tako i regionalnih umjetničkih zvijezda
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2018. 12:33h

Međunarodni festival gitare u Nikšiću, 13. po redu, počinje večeras koncertom njemačke solistkinje Julije Trinčuk u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, i trajaće do 2. oktobra.

Otvaranje festivala zakazano je za 20 časova u sali Nikšićkog pozorišta a publika će imati priliku da čuje koncert “Aranjuez”, jedno od čuvenih djela španskog kompozitora Hoakina Rodriga.

“Veoma se radujem nastupu. Koncert ‘Aranjuez’ je jedno od najljepših djela koje je napisano za gitaru i orkestar i sigurna sam da će naše izvođenje izmamiti mnoštvo emocija kod publike”, kazala je Trinčuk, pobjednica ovogodišnjeg Montenegro International Guitar takmičenju u Tivtu, ističući da je veoma srećna što je ponovo u Crnoj Gori, za koju je vežu posebne emocije.

Publika će tokom pet festivalskih večeri, imati priliku da uživa u vrhunskim koncertima domaćih i svjetskih virtuoza na gitari.

“Već druge večeri festivala u okviru programa ‘Open Podium’, u sali "Zahumlja” sa početkom u 20 časova očekuje nas koncert talentovanih regionalnih mladih nada, studenata gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i iz Beograda - Davida Martona, Katarine Dadića i Vuka Dragićevića”, kazao je jedan od osnivača i umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

Od osnivanja festivala do danas publika je imala priliku da uživa kako u koncertima eminentnih svjetskih gitarista, tako i regionalnih umjetničkih zvijezda.

“I ove godine nastavili smo sa ovim segmentom programa i sa zadovoljstvom najavljujemo nastup regionalne zvijezde i izuzetne umjetnice Amire Medunjanin, u pratnji našeg kolege sjajnog gitariste Boška Jovića. Koncert je zakazan za subotu i vjerujem da će to biti veče za pamćenje u sjajnom prostoru Nikšićkog pozorišta”, istakao je Cerović.

Ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i mnogim drugim.

“Spajanjem tradicionalnog i modernog Amira će iznova dokazati da je muzika univerzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta”, istakli su organizatori.

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1. oktobra, kada će na sceni JU “Zahumlje” sa početkom u 20 sati nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

“U pitanju su dva izuzetno talentovana mlada umjetnika, ujedno i pobjednici takmičenja gitare koje se održava u Beču, a sa kojim Međunarodni festival gitare Nikšić sarađuje već više od deset godina. Završnica festivala biće posvećena Nikšiću i u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića”, zaključio je Cerović.

Galerija

Bonus video: