U regionu vole crnogorski humor

"Volio bih da godišnje imamo bar četiri filma, to bi bila prava stvar"
137 pregleda 6 komentar(a)
milaneze, Foto: Vijesti
milaneze, Foto: Vijesti
Ažurirano: 13.01.2015. 19:38h

Milan Karadžić, autor filma "Goričilo - Jesi li to došao da me vidiš" koji se od nedavno prikazuje u crnogorskim bioskopima, gaji posebnu ljubav prema djelima Miodraga Karadžića, na osnovu čijeg teksta je nastalo njegovo aktuelno ostvarenje. Milan je u razgovoru za "Vijesti" najavio da i u budućnosti planira da ekranizuje Mijova djela. Reditelj je na premijeri "Gorčila" kazao da je njegov aktuelni film nastavak najbolje tradicije crnogorskih filmova.

"Naravno, moj prijatelj i čovjek od koga sam učio i sa kojim sam se pomalo družio još kao student je Živko Nikolić. Drugo, želim posebno da istaknem značaj Miodraga Karadžića. Mislim da je to vrhunski komediograf, da je Crna Gora malo zapostavila sjajnog pisca kao što je on. Takav komediografski dar se ne rađa tako često, rijedak dar čovjeka koji na najboljoj tradiciji, slobodno mogu da kažem, Nušića i Gogolja piše svoje drame. Sljedećih godina želim da od svakog njegovog komada napravim po jedan igrani film", otkrio je Karadžić.

Filmska industrija treba pomoć

Sa svakim izlaskom novog crnogorskog filma, toliko rijetkih da se gotovo svaki slavi kao uspjeh što uopšte postoji, domaći reditelji i glumci iznova se usuđuju da naglas sanjaju o uspostavljanju filmske industrije koja bi u kontinuitetu svake godine iznjedrila po par ostvarenja. Takav je slučaj i sada.

"Gledao sam 'Dječake iz ulice Marksa i Engelsa' skoro i jako su mi se dopal. Mislim da je značajna stvar za Crnu Goru i njenu kulturu da jedan mlad čovjek i reditelj može da uradi takav film. Volio bih da godišnje imamo bar četiri filma, to bi bila prava stvar. I to dobra četiri plus ove male, debitantske. Mislim da je to nešto što bi trebalo pomagati i omogućiti", kazao je Karadžić i svrstao se u niz filmskih radnika koji već godinama apeluju na državne institucije da pomognu ovu granu umjetnosti.

Likovi su "Gorčilu" poput naših ujaka, strina, baba...

Crnogorski reditelj očekuje da će "Gorčilo" imati uspješan bioskopski život u regionu i biti prihvaćen kao i kultna "Đekna", koju je takođe pisao Miodrag Karadžić. "Ovo je komedija karaktera, koja je iznikla iz crnogorskog mentaliteta, ali koju će rado prepoznati od Velebita do Šar planine. To je nešto što je dio našeg čovjeka bez obzira koje vjere on bio i gdje živio", uvjeren je Milan.

On je kazao da ovakva ostvarenja, sa kojim već ima dosta pozorišnog iskustva, uvijek u sebi nose dozu optimizma i ljubavi. Zatim je istakao i zašto smatra da će njegov film biti gledan.

"Likovi u 'Gorčilu' imaju i pozitivnih i negativnih osobina, niko nije uljepšan, ali su svi dragi, sve ih volimo. Jer su naši, jer ih osjećamo kao nekog svog ujaka, strinu, tetku, babu ili đeda sa svim mogućim manama. E to je draž i to je moj cilj. U pitanju je 1968, godina mog djetinjstva i mnoge slike i iz mog djetinjstva sam ugradio u ovaj film", otkrio je on.

Promocija Crne Gore kroz humor

Karadžić nije krio zadovoljstvo prouzrokovano gužvom u podgoričkom Cineplexxu, jer logično uspjeh ovog filma omogućava stvaranje sljedećeg. To što se tražila karta više po njemu još jednom potvrđuje da Crnogorci vole da se smiju sebi, po čemu ih Karadžić upoređuje sa Englezima.

"Crnogorci su mali narod, ali mislim da znaju da se šale na svoj način i da je to jako zdravo i korisno. Prosto prepoznaju humor, osjećaju ga. I moram da priznam da u regionu vole crnogorski humor, svi. I to je dobro, to je velika stvar, mislim da su crnogorski humor, mentalitet, tradicija i odnosi dio turističke i prije svega kulturne promocije Crne Gore", kazao je reditelj.

"Gorčilo" će se u narednom periodu prikazivati širom Crne Gore, 21. januara čeka ga beogradska premijera u Sava centru, a zatim osvajanje Srbije. Početkom februara u planu je premijera u Sarajevu, a zatim će se film prikazivati po cijeloj BiH i Hrvatskoj.

Imamo fantastične glumce

Osim poznatih glumaca sa kojima konstantno sarađuje poput Mime Karadžića, Dubravke Drakić i Mladena Nelevića, Milan je u "Gorčilu" angažovao i predstavnike nove generacije - Kristinu Stevović i Emira Ćatovića, sa čijim je radom veoma zadovoljan.

"Još od 'Novele od ljubavi', predstave koju sam 1996. radio u Gradskom pozorištu u Podgorici, do danas sam upoznao mnogo mladih glumaca i sjajni su", kazao je Karadžić. On smatra da Crna Gora ima fantastične mlade glumce, za što je posebno zaslužna cetinjska Akademija.

"Mislim da je red da oni imaju perspektivu, a nema bolje stvari za njih nego raditi filmove, serije, predstave... Crnogorci su mnogo tu darovitiji nego u nekim drugim stvarima. Pošto ne vole mnogo da budu kuvari, konobari, onda ajmo svi u glumce, što da ne", objasnio je on kroz smijeh.

"Budva na pjenu od mora" tražena u regionu

Karadžić i ekipa glavnih glumaca iz "Gorčila" postvetila se tom projektu u pauzi snimanja popularne serije "Budva na pjenu od mora" u kojoj ih gledamo u posljednje vrijeme. Reditelj je za "Vijesti" otkrio da će se 1. maja nastaviti snimanje još dvadeset epizoda seriej, zbog velike potražnje u regionu.

"Mislim da je to dobra promocija Budve, Crne Gore i turizma. Ovog puta ćemo ići u Kotor i Perast, gradove koje nismo dotakli, kao i na Skadarsko jezero i u Budvu. To je ono što mene interesuje, da radimo priče koje narod voli i prepoznaje. Skoro smo Mima i ja bili u Sarajevu, nismo mogli proći,svi su ga dozivali: 'Evo ga Savo Bačić'. To je bila prava ludnica na ulici", prisjetio se Milan Karadžić.

On je kazao da je u BiH serija iša svako veče u udarnom terminu na federalnoj televiziji, a da će sada u Hrvatskoj početi sa emitovanjem novih 40 epizoda trećeg serijala. "To je nešto što ide i nama omogućava da radimo dalje. Ja najviše volim da radim, a sve ostalo je manje bitno", istakao je reditelj.

Bonus video: