Nisam četvoricu mogao napasti

Policajac Mladen Bošković rekao da ga je Moračanin dva puta udario
148 pregleda 17 komentar(a)
Radojica Popović, Mladen Bošković, Foto: Dragana Šćepanović
Radojica Popović, Mladen Bošković, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.12.2014. 07:51h

Kolašinac Neđeljko Moračanin, kazao je da nije ni pokušao da napadne policajce koji su ga hapsili 20. avgusta.

To je saopštio na početku suđenja, gdje se tereti za napad na službena lica - policajce Radojicu Popovića i Mladena Boškovića.

Policajci su juče ponovili da je okrivljeni “pružao aktivan otpor, prilikom privođenja”.

“Nikog od policajaca nijesam udarao. Niti sam toliko snažan, niti hrabar da se suprotstavim četvorici obučenih policajaca. Jedina moja rekacija usmjerena na policajce bila je što sam otrgao ruku, kada me policajac Popović grubo uhvatio za nadlakticu. To sam učinio zbog bola”, rekao je Moračanin.

Popović i Bošković rekli su da se pridružuju u krivičnom gonjenju sugrađanina:

“Oglušio se o moja usmena naređenja i uputio se prema grupi građana ispred kafića “Talija, gdje je psovao. Nakon toga sam ga uhvatio za mišicu. Udario je nogama Boškovića, a nakon što je pao, sprečavao je stavljanje sredstava za vezivanje za ruke. Kasnije je hvatajući se za stub ulične svjetiljke, ponovo udario Bošković”, kazao je Popović.

Rekao je da su Moračanina dva puta oborili na zemlju - prvi put kada je krenuo da bježi, i drugi put kada su mu stavljali lisice.

Bošković je potvrdio da ga je okrivljeni dva puta udario nogom: “Jednom sam upotrijebio gumenu palicu, u trenutku kada je Moračanin, iz ležećeg položaja, hvatajući Popovića rukama ispod koljena pokušao da ga obori na zemlju”.

Rekao je da se ne može sjetiti da li su i policajci Nebojša Peković i Predrag Anđelić “preduzimali službene radnje prilikom provođenja Moračanina”.

Inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a, ranije su utvrdili da su Popović i Bošković pretjerali prilikom upotrebe pendreka dok su privodili Moračanina.

Zašto tužioci uvijek više vjeruju policiji?

U postupcima međusobnog optuživanja građani - policijski službenici, tužilaštvo po pravilu postupa po prijavi policijskih službenika, dok prijave građana stoje u fioci.

To je saopštio koordinator Građanske alijanse Milan Radović u pismu vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću, ocjenjujući da se tako najgrublje krše principi vladavine zakona i ljudskih prava.

“Posljednji primjer iz Kolašina (slučaj Moračanin) samo je jedan u nizu takvih postupanja osnovnih državnih tužilaca... Slučajevi koje smo mi registrovali, govore i da se završe suđenja protiv građana a da tužilac nije postupao po prijavi tog istog građanina protiv policijskih službenika. Optužbe protiv građana i dokazi o povredama policajaca u ovakvim slučajevima su smiješni, tipa povrijedio mu je pesnicu ili se građanin sam udarao glavom o zid i pao niz stepenice i tom prilikom zadobio povredu u vidu podliva ispod očiju. Pozivamo vas da preispitate rad državnih tužilaca u ovoj oblasti”, piše u pismu Radovića.

Bonus video: