Jasavić: Presuda Čikiću je sraman

"Ibrahim Čikić - čovjek koji je javno progovorio o nezapamćenoj zatvorskoj torturi u skorijoj istoriji Crne Gore, koji su doživjeli Bošnjaci u bjelopoljskom zatvoru od strane DPS –a, u čuvenoj akciji “Lim" kažnjen je zbog sjećanja"
51 pregleda 8 komentar(a)
Ibrahim Čikić, Foto: Arhiva Vijesti
Ibrahim Čikić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.11.2014. 13:05h

Poslanica Pozitivne Azre Jasavić je kazala da je pravosnažna presuda Osnovnog suda u Bijelom Polju, kojom je Ibrahim Čikić, autor knjige "Gdje Sunce grije", obavezan da plati kaznu od 4.000 eura zbog sjećanja objavljenog u knjizi "sramna".

"Ova presuda potvrđuje da naše društvo nije zrelo da se suoči sa prošlošću. Sunce ne grije, u zemlji gdje se ratni zločinci ne kažnjavaju, a sudovi za sjećanje kažnjavaju žrtve zatvorske torture. Ibrahim Čikić - čovjek koji je javno progovorio o nezapamćenoj zatvorskoj torturi u skorijoj istoriji Crne Gore, koji su doživjeli Bošnjaci u bjelopoljskom zatvoru od strane DPS –a, u čuvenoj akciji “Lim" kažnjen je zbog sjećanja", navela je Jasavić.

Dodaje da ovom presudom vlast šalje jasnu poruku da je sjećanje grijeh koji treba kazniti, a da je zaborav put stvaranja "građanskog" društva.

"Gospoda iz DPS-a, koja stoje iza ovakve presude treba da znaju da ovako više neće moći, jer "vlade i režimi dolaze i odlaze, a traju narodi i domovine". Zaboraviti nećemo, a platiti za naše kolektivno sjećanje moramo. Godine 1994. bošnjački narod u Crnoj Gori, akcijom "Lim" bacili ste na koljena, a Ibrahim Čikić vam je knjigom "Gdje sunce ne grije" uspravne kičme, ispostavio političku fakturu. Vi nijeste spremni da priznate počinjene grijehove, nijeste u stanju da se suočite sa prošlošću i zato kažnjavate za sjećanje, zbog čega kao partija nemate pravo da drzite lekcije o evropskim vrijednostima", navela je Jasavić.

Ona je pozvala Čikića da zaštitu svojih prava na slobodu izražavanja koje mu Ustav i Evropska konvencija garantuju, brani pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava, "jer pravda i ako spora, je dostižna".

Bonus video: