Najveće kontroverze svjetskih prvenstava

Donosimo deset najvećih kontroverzi svjetskih prvenstava čiji su akteri bili direktno fudbaleri
85 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2014. 13:26h

Ostavivši trag zuba na ramenu Đorđa Kjelinija, Luis Suares je opet rezervisao sebi mjesto za naslovnice širom svijeta.

Urugvajac je ujeo protivničkog fudbalera u Holandiji, igrajući za Ajaks, ali i u Engleskoj, noseći dres Liverpula. Ipak, slučaj sa Kjelinijem dobio je veći prostor od prethodnih, jer se dogodio na Svjetskom prvenstvu, najvećoj fudbalskoj pozornici.

A ovo nije prvi „incident” popularnog Pistolera (ili Kanibala, Predatora...) na Mundijalu. Prije četiri godine u Južnoj Africi Suares je izveo potez zbog kojeg je među navijačima Urugvaja stekao status božanstva - odbranio je rukom na gol-liniji šut Asamoe Đana iz Gane, u posljednjem minutu produžetka. Dobio je crveni karton, ali i spriječio ispadanje Urusa, koji su potom u penal-ruletu otišli u polufinale.

I taj, kao i posljednji slučaj sa Kjelinijem, našli su mjesto na listi najkontroveznijih momenata svjetskog prvenstva čiji su akteri bili direktno fudbaleri.

1. ZIDAN I MATERACI

Zinedin Zidan, popularni Zizu, ponajbolji svjetski fudbaler u prošloj deceniji i jedan od najvećih majstora uopšte, završio je fudbalsku karijeru udarcem glavom u grudi Italijana Marka Materacija.

Potez koji je zapanjio svijet odigrao se u produžetku finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, a Zizu je dobio crveni karton. Još nije stoprocentno utvrđeno koje su riječi Materacija izazvale Zidana, ali je najverovatnija verzija da mu je Italijan spominjao sestru.

Istorijska scena kako Zidan udara Materacija dobila je i svoj spomenik, koji se nalazi u Parizu.

2. KARLOS I BELON

Brazil i Francuska odigrali su 21. juna 1986. u Gvadalahari, u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku, jednu od najvećih utakmica u istoriji svjetskih šampionata. U finišu meča, napadač “trikolora” Bruno Belon sjurio se na gol “karioka”, čak je zaobišao i golmana Karlosa, koji ga je na nepropisan način omeo da postige gol. Sudija se nije oglasio na zgražavanje francuskih, ali i svih neutralnih navijača. I dan-danas to se smatra kao jedna od najvećih sudijskih grešaka na mundijalima. “Trikolori” su ipak prošli dalje, u penal-ruletu.

3. ISKLJUČENJE RATINA

Sudija Rudolf Kretlejn isključio je kapitena Argentine Antonija Ratina u četvrtfinalu Mundijala 1996, protiv domaćina Engleske na Vembliju. Prgavi “gaučos” odbio je da napusti igru, izazvavši dug prekid sve dok napokon nije napustio teren.

4. ŠUMAHER I BATISTON

Mundijal u Španiji 1982. godine pamti se i po ravnodušnosti njemačkog golmana Šumahera nakon što je razornim udarcem koljenom u lice bukvalno onesvijestio francuskog napadača Batistona (prije nego što je postao golman, Šumaher je bio kovač). Umjesto crvenog kartona i opasnog slobodnog udarca za Francuze, sudija Čarls Korver dosudio je - gol-aut!

5. RAJKARD I FELER

Holandska legenda Frank Rajkard dva puta je pljunuo u lice njemačku legendu Rudija Felera, tokom meča osmine finala u Milanu. Isključeni su u paketu već u 22. minutu.

6. BOŽJA RUKA

Najkontroverzniji gol u istoriji - Dijego Maradona rukom je savladao engleskog golmana Pitera Šiltona u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986. godine. Sudija nije vidio ništa, a Maradona je kasnije opisao da je to bio dar “božje ruke”.

7. RUKOMET SUARESA

Luis Suares spriječio je ulazak Gane u polufinale Mundijala 2010. i najveći uspjeh jedne afričke reprezentacije uopšte, kada je rukom u 120. minutu na gol-liniji odbranio udarac Asamoe Đana. Isti igrač je pogodio prečku iz penala, da bi ubrzo u penal-lutriji Urusi slavili sa 4:2 i plasirali se u polufinale.

8. BITKA ZA NIRNBERG

Četvorica igrača su isključena, a čak 16 je dobilo žute kartone - najviše u istoriji Mundijala - u vatrenoj utakmici osmine finala Mundijala u Njemačkoj 2006. između Portugala i Holandije. Ovaj meč koji su Portugalci dobili 1:0 prozvan je “bitkom za Nirnberg”.

9. KUNG-FU DE JONG

Holandski vezista Najdžel de Jong dobio je samo žuti karton od strane engleskog sudije Hauarda Veba nakon kung-fu udarca u grudi Španca Ćabija Alonsa, za vrijeme finala Mundijala u Južnoj Africi 2010.

10. FOLIRANJE RIVALDA

Brazilski vezista Rivaldo držao se za glavu i ležao kraj korner zastavice u finišu polufinala SP 2002. protiv Turske, iako ga je Hakan Unsal pogodio loptom u nogu. Kamere su potom snimile Rivaldov “mig” dok se previjao po travi. Ovo se pamti kao jedno od najvećih foliranja na terenu - ikada.

11. BITKA ZA SANTIJAGO

Još se prepričava duel između Italije i domaćina Čilea, na Svjetskom prvenstvu 1962. Čuvena „bitka za Santijago”, koja je završena sa tri crvena kartona, nekoliko polomljenih noseva i još mnogo prolivene krvi. Hroničari su zapisali da je ružna strana fudbala prvi put pokazala svoje pravo lice.

Bonus video: