Svemogući ruzmarin

129 pregleda 0 komentar(a)
ruzmarin, Foto: Shutterstock
ruzmarin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2018. 17:44h

Koliko ste puta čuli da će čudesne biljke poput bilobe poboljšati rad vašeg mozga, koncentraciju i pamćenje? Koliko puta ste kupili neki skupi preparat? Vjerovatno nebrojeno puta.

Istovremeno, velika je vjerovatnoća da nikad niste čuli kako iste snažne moći ima i običan ruzmarin koji raste na našem podneblju, jeftin je i dostupan svima!

Ljekovitost ruzmarina poznata je još od davnina, a tek u srednjem vijeku postaje važna lekovita biljka. Postojali su različiti recepti na bazi ruzmarinovog lista za liječenje kod kuće, poput ruzmarinovog alkohola i vina od ruzmarina.

Ljekovitost ruzmarina hvaljena je i od strane čuvenog Leonarta Fuša još 1543. godine, kada je ljekar zapisao: "Ruzmarin jača mozak i druga čula, naročito pamćenje".

Ruzmarin je od davnina služio kao lijek za sve - od "trovanja krvi" do sredstva za izazivanje pobačaja. Kad se koristi kao začin u jelima, povoljno utiče na rad žuči. Njegovo eterično ulje koristi se za spoljašnju upotrebu kao analgetik kod reumatoidnog artritisa, bola usled povreda i bolnih mišića nakon vježbanja i napornog rada, prenosi Stvar ukusa.

Bonus video: