Knjige koje su najvište uticale na svijet: Darvin i Marks su sve promijenili

Darvinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja života na zemlji
317 pregleda 8 komentar(a)
Karl Marks, Foto: Critical-theory.com
Karl Marks, Foto: Critical-theory.com
Ažurirano: 25.02.2014. 08:25h

Knjige su kroz istoriju imale snažan uticaj na kulturu, nauku i uopšte na sveobuhvatni razvoj čovječanstva. U nekim slučajevima njihov je uticaj bio toliko snažan - bio on dobar ili loš, da im se pridaje istorijski značaj. Portal wordporn.com sastavio je listu djela koja su usmjerila čovječanstvo u određenom pravcu.

“1984” Džordž Orvel

Objavljen 1949, roman “1984” Džordža Orvela predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja savremena tehnologija, sve što se događa događa se pod budnim okom Big Brothera, a mogućnost za promjenu na bolje pusta je priča. Mnoge teme koje je obradio u djelu imale su veliki uticaj na savremeno društvo.

“Porijeklo vrsta” Čarls Darvin

Darvinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na zemlji i predstavilo teoriju evolucije. Knjiga je dočekana s nestrpljenjem i mnoge do tada postojeće teorije o životu na zemlji i čovjekovom porijeklu okrenula je naglavačke.

Kritikovan od strane brojnih, ali isto tako i uvaženih, Čarls Darvin značajno je uticao na savremenu nauku o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i dan danas predmet rasprava.

“Komunistički manifest” Karl Marks i Fridrih Engels

Ovo djelo napisano 1848. podijelilo je svijet. Iako je ideja komunističkog društva opisana u knjizi obećavala društvo lišeno diktature kapitala, u praksi je iznjedrila vrlo okrutne totalitarističke sisteme.

“Država” Platon

Temeljno djelo grčkog filozofa Platona u kojem promišlja o idealnoj državi, uprkos tome što je napisano prije više od dvije hiljade godina i danas je relevantno filozofsko i političko uporište.

“Geografija” Ptolomej

Ptolomej je autor nekih od najvažnijih istorijskih tekstova o astronomiji i kartografiji. Njegovo djelo “Geografija” smatra se prvim istinskim pokušajem stvaranja karte svijeta.

Iako Ptolomejevo predstavljanje svijeta odudara od savremenih globusa i dalje je riječ o impresivnom djelu za II vijek u kojem je nastalo.

“Biblija”

Bez obzira na to da li je čovjek vjernik ili ne teško je zanemariti veliki uticaj koji je Biblija imala i dalje ima na gotovo sve pore društva.

U njeno su se ime vodili ratovi, “ispravljali” su se pogrešni umovi, nadahnula je misije, dobrotvorne centre, ukratko imala je i ima veliki odjek.

“Umijeće ratovanja” Sun Cu

Koliko uticajan u današnje vrijeme može biti priručnik o taktikama na bojnom polju, vođenju trupa i terenu, i korišćenju varki i lukavština u bitkama? Odgovor je mnogo, ako je suditi o Sun Cuovom “Umijeću ratovanja” napisanom pet vjekova prije nove ere.

Podijeljena u trinaest poglavlja knjiga čitaoca vodi kroz sve aspekte uspješnog ratovanja.

“Mein Kampf” Adolf Hitler

Neke su knjige svijet oplemenile, a neke ga jednostavno učinile gorim mjestom. Primjer jedne takve je Hitlerov nacistički manifest čiji je prvi svezak objavljen 1925, a drugi 1926. godine.

Djelo zloglasnog njemačkog diktatora podražava većinu njegovih ideja, od antisemitizma, jevrejske zavjere, antikomunističkih stavova, veličanja arijevaca do širenja na istok. Iz nekog je razloga, iz godine u godinu, “Mein Kampf” među najtraženijim djelima, tako da je u 2013. bila jedna od najprodavanijih.

Bonus video: