Osuđeni za ubistvo Pukanića uskoro u Spužu: Đuroviću tri godine manje

Maksimalna kazna za djela za koja je osuđen u Crnoj Gori iznosi 20 godina, dok je u Srbiji kao i u Hrvatskoj 23
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 19:18h

Osuđeni za ubistvo vlasnika zagrebačkog “Nacionala” Iva Pukanića, Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal ostatak zatvorske kazne izdržavaće u spuškom zatvoru, a odluku o njegovom transferu treba još formalno da potpiše ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić, saopšteno je “Vi jestima”.

Procedura Đurovićevog prebacivanja u Crnu Goru traje od aprila prošle godine, kada je podnio zahtjev, a već u junu Viši sud u Podgorici se saglasio sa time.

Postupak dugo traje između ostalog i jer predmet, kako je za “Vijesti” rekao njegov advokat Rajko Mlinarić, pet mjeseci u hrvatskom tužilaštvu čeka na izjašnjenje. Specijalno tužilaštvo, odnosno USKOK, po čijoj optužnici je Đurović 2010. osuđen na 23 godine zatvora, kako je rečeno “Vijestima”, već je dalo mišljenje i proslijedilo predmet Ministarstvu.

USKOK se protivi Đurovićevom prebacivanju u Crnu Goru jer se time umanjuje njegova zatvorska kazna za još tri godine.“On je državljanin Crne Gore ali i Srbije, gdje ima i prebivalište pa je logično da tamo ide. Međutim, iskoristio je mogućnost da je za kaznena djela za koja je osuđen, u Crnoj Gori maksimalna kazna 20 godina, dok je u Srbiji kao i u Hrvatskoj 23.

Tako je “zaradio” tri godine ,” rečeno je “Vijestim a” u USKOK-u. Oni međutim vjeruju da je odluka gotova stvar. Đurović je najprije osuđen na 15 godina zatvora, nakon čega mu je kazna povećana na 25 a konačnom odlukom Vrhovnog suda Hrvatske smanjena na 23 godine.

Đurović je po optužnici bio veza između ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo koje se desilo 2008. platio 1,5 miliona eura. Označen je kao ključni čovjek ubistva. Branilac Rajko Mlinarić kaže da suđenje nije bilo pravično.

”Podnijeli smo tužbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske i zahtjev za ispitivanje pravosnažne presude Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, navodi on.

Optužnica i presuda bile su zasnovane, smatra advokat, na izjavama krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića koji je za blažu kaznu u svojim predmetima neistinito teretio opužene za ubistvo Pukanića.

“Unatoč tome sudovi su donosili i obrazlagali presude isključivo na takvim neistinitim tvrdnjama krunskog svjedoka. Zbog tih njegovih neistinitih svjedočkih iskaza još 2010. podnijeli smo kaznenu prijavu koja unatoč brojnih požurnica i proteka vremena do sada nije riješena”, navodi Mlinarić. Slobodan Đurović je ranije u žalbi Vrhovnom sudu Hrvatske napisao, a prenijeli su zagrebački mediji, da je “žrtva montiranog političkog procesa čiji je jedini cilj bio prikrivanje i zaštita stvarnih naručilaca i organizatora ubistva Pukanića”.

On smatra i da se postupak pretvorio u politički proces okrenut protiv vlasti u Podgorici jer se tokom postupka stekao utisak da se suđenjem htio kompromitovati politički vrh Crne Gore. Tokom istrage i suđenja u više navrata je bilo izjava i optužbi da iza ubistva stoji duvanska mafija, a u tom kontekstu je pominjan premijer Milo Đukanović.

Ima pravo na Vujanovićevo pomilovanje

Ugovorom o međusobnom izvršavanju odluka o krivičnim stvarima, koji su potpisali ministri pravde dviju država, a koji se primjenjuje u ovom postupku, propisana je detaljna procedura u ovakvim situacijama, ali i prava zatvorenika.

Jedno od njih je i da “svaka država ugovornica m ože osuđenom licu dati amnestiju ili pomilovanje u skladu sa domaćim pravom, o čemu je dužna bez odlaganja obavijestiti drugu državu ugovornicu”.

S obzirom na to da je predsjednik Fulip Vujanović evropski prvak u davanju pomilovanja, ali i da je Vlada Crne Gore bila spremna da amnestira te ške ubice, Đurović se u Spužu vjerovatno može nadati smanjenju kazne za još koju godinu.

Mlinarić: Namjerno je stvarana slika da je bezbjednosno ugrožen

“Gospodin Đurović se od hapšenja do sada nalazi u zatvoru i to u režimu posebnog sigurnosnog tretmana, jer su zatvorske vlasti od početka tvrdile da je njegova sigurnost ugrožena.

Godinu bez novina i TV

Bio je smješten u jednokrevetnu ćeliju i u prvoj godini pritvora bez prava čitanja novina, slušanja i gledanja radio i TV programa - što je inače dopušteno svim ostalim pritvorenicima, a osim toga mu je bio uskraćen dnevni boravak na svježem zraku - što je takođe dopušteno svim ostalim zatvorenicima.

Tokom vremena nije potvrđena ta tvrdnja zatvorskih vlasti niti je na bilo koji način u zatvoru ugrožena sigurnost gospodina Đurovića, pa je sad sasvim jasno da je ta početna sigurnosna procjena svjesno bila pogrešna kako bi se takvim tretmanom u zatvoru doprinijelo formiranju slike o ozbiljnom i opasnom pritvoreniku čija je sigurnost ugrožena, jer je u ime nepoznatog naručioca koordinirao i usmjeravao aktivnosti ostalih optuženika na ubistvo novinara Ive Pukanića.

Mlinarić

Takvoj neistinitoj slici značajno su doprinijeli i mediji među kojima se osobito isticao jedan nedjeljnik koji je s vremena na vrijeme, a osobito u ključnim procesnim trenucima, objavljivao senzacionalne i ekskluzivne "provjerene informacije", pa je u tim uslovima medijskog pritiska formiran stav javnosti prema gospodinu Đuroviću, a rad pravosuđa je bio otežan. Mediji su odmah i na početku postupka osudili gospodina Đurovića i doprinijeli su nepravednom suđenju.

Prema tome, sigurnost gospodina Đurovića u hrvatskom zatvoru je neupitna, međutim, kako su ga zatvorske vlasti dugo uvjeravale da je ipak ugrožen, lično se osjeća nesigurnim. Koristeći se zakonskom mogućnošću koju daje Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Konvencija o transferu osuđenih osoba, koja na jednaki način obavezuje Hrvatski i Crnu Goru, još u martu 2013. i na temelju zahtjeva gospodina Đurovića podnio sam molbu za izdržavanje kazne zatvora u Crnoj Gori.

U složenom postupku rješavanja tog zahtjeva učestvovala su pravosudna tijela Hrvatske i Crne Gore, pa je Crna Gora prihvatila izvršava - nje te kazne tako da je postupak transfera sad u završnoj fazi u kojoj još samo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske mora dati svoje mišljenje nakon čega će ministar pravosuđa Republike Hrvatske donijeti konačnu oduku.

Hrvatski tužilac još ćuti

Ovaj završni dio postupanja je vrlo spor jer se cijeli predmet već pet mjeseci nalazi kod Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a mišljenje o transferu još nije dato. Ipak, očekujemo da će se uskoro dovršiti taj postupak jer za transfer u Crnu Goru nema pravnih prepreka i opravdano je da gospodin Đurović izdržav a kaznu zatvora u državi čiji je državljanin što svakako ima pravno i penološko opravdanje.

Gospodin Đurović s nestrpljenjem očekuje završetak postupka transfera iz Hrvatske u Crnu Goru, i s još većim nestrpljenjem očekuje odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske i Evropskog suda u Strazburu jer je u potpunosti uvjeren u svoju nevinost”, kazao je Mlinarić za "Vijesti"

Bonus video: