Šaranović i Koljenšić još ostaju u Spužu

U Srbiji se protiv njih vodi istraga zbog umiješanosti u ubistvu Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, vođe zemunskog klana
106 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 07:49h

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je zahtjev za izručenje Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića Srbiji, koje tamošnji pravosudni organi sumnjiče da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe “zemunskog klana” Luke Bojovića.

Nakon odluke Višeg suda, tužilaštvo Srbije ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Šaranović i Koljenšić nalaze se u ekstradicionom pritvoru u Spužu od kraja jula 2013. godine kada su uhapšeni zbog sumnje da su sa Beograđaninom Milošem Delibašićem organizovali i izveli ubistvo Bojovića.

Viši sud krajem decembra 2013. donio je rješenje o njihovom izručenju Srbiji, ali je Apelacioni sud Crne Gore sredinom januara ukinuo tu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje. U ukidnoj odluci indirektno piše da je dio organizacije ubistva Nikole Bojovića, navodno, realizovan u Crnoj Gori, te da je to Viši sud morao konstatovati prilikom odlučivanja o izručenju osumnjičenih. Dodaje se da je prije odluke o izručenju važno utvrditi da li su oni krivično djelo ubistvo preduzeli na teritoriji Crne Gore i da od utvrđenja te činjenice zavisi da li će se dozvoliti izručenje.

Ratko Koljenšić

“Ovo su važne činjenice, o kojima se moraju dati detaljni razlozi, jer je u članu 7 Evropske konvencije o ekstradiciji predviđeno da zamoljena država može da odbije izručenje osobe zbog krivičnog djela, koje je u cjelini ili djelimično izvršeno na njenoj teritoriji", piše u rješenju Apelacionog suda.

U nalogu za sprovođenje istrage ubistva Nikole Bojovića 29. aprila 2013. godine, piše da srpski tužilac sumnja da je Šaranović tu likvidaciju organizovao zbog uvjerenja da je Luka direktni nalogodavac i organizator ubistva njegovog brata Branislava Šaranovića 2009. godine. Navodi se da je Šaranović sa umišljajem podstrekao Miloša Delibašića da organizuju ubistvo. Oni su, piše, napravili plan sa više osoba i podstrekli NN lice zvano Pit Bul da u Crnoj Gori za novčanu naknadu u iznosu od 15.000 do 20.000 eura izvrši ubistvo.

Srpski državljanin Saša Cvetanović, koji se u nalogu za sprovođenje istrage ubistva Bojovića pominje kao Pit Bul, prije nekoliko dana izručen je Srbiji.

Delibašić leti u Beograd

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici, u kojem je navedeno da su ispunjene pretpostavke da se Beograđanin Miloš Delibašić izruči Srbiji, koja ga potražuje zbog sumnje da je u Beogradu opljačkao zlataru. To je “Vijestima” potvdio njegov branilac, advokat Miloš Vuksanović.

Potvrđenim rješenjem Viši sud je, kao neosnovan, odbio zahtjev za Delibašićevo izručenje zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Nikole Bojovića. Vuksanović je objasnio da je u rješenju Apelacionog suda sugerisano crnogorskom ministru pravde, da može odložiti izručenje Delibašića Srbiji, dok se ne riješe slučajevi Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, ali i predmet vezan za ubistvo Miloša Vidakovića 2. jula 2013. u Budvi.

Crnogorski ministar pravde, u čijoj je nadležnosti i odluka da li će osumnjičenog izručiti državi koja ga traži, ili pak neće, do sada je uvijek poštovao odluku crnogorskih sudova. Vuksanović je ranije ocijenio da je Viši sud pogriješio što nije uzeo u obzir činjenicu da se protiv Delibašića u Višem državnom tužilaštvu vodi krivični postupak zbog osnovane sumnje da je, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo ubistvo Vidakovića.

Galerija

Bonus video: