Skorseze je virtuoz, ali to neće biti dovoljno

Hrvatski kritičar Nenad Polimac o nominacijama i mogućim osvajačima najveće filmske nagrade...
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 15:18h

Kao i uvijek u ovo doba godine, januarski medijski mir ustalasaju odluke Američke akademije za film o nominovanima za najslavniju nagradu sedme umjetnosti.

‘Gravitacija’ i ‘Američke prevare’ dobili su po deset nominacija, ali, prve ocjene govore o izostanku velikih iznenađenja, premda se ne bi moglo reći da je baš sve bilo - očekivano. Objavljivanje nominacija za 86. po redu nagradu Oskar - saopštili su ih predsjednica Akademije Čeril Bon Ajsaks i filmski Tor Kris Hemsvort – ipak nije proteklo bez iznenađenja, premda ne velikih...

Po ocjeni poznatog hrvatskog filmskog kritičara Nenada Polimca, najveća iznenađenja su se odigrala u kategoriji najbolje muške uloge, gdje su bez nominacija ostali Robert Redford i Tom Henks. Prvi je bio sjajan u pustolovnoj drami Dž. Čandora “Sve je izgubljeno”, ujedno i jedini glumac u priči o preživljavanju usamljenika na brodiću nošenom olujom, i računalo se da bi se Akademija napokon mogla odužiti legendarnoj zvijezdi, koja je dosad dobila samo jednu glumačku nominaciju, i to prilično davno, za film “Žaoka”, iako u posjedu ima dva pozlaćena kipića, jedan za režiju filma “Obični ljudi”, a drugi, počasni, za svoju kreativnu svestranost. Očito, to nije bilo dovoljno. Henks je pak ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri u filmu “Kapetan Phillips”, impresivan je u završnici u kojoj je njegovom liku život o koncu, no paradoksalno, nominaciju je dobio njegov partner Barhard Abdi, potpuni filmski naturščik, i to za najbolju sporednu ulogu.

Po ocjeni Polimca, Kristijan Bejl isprva se nije spominjao među potencijalnim kandidatima, no njegova nominacija u “Američkim varalicama” apsolutno je zaslužena. Za razliku od Mekonahija, on se za svoj nastup udebljao osamnaestak kilograma

Budući da je “Nebraska”, humorna drama Aleksandera Pejna, izborila neočekivanih šest nominacija, šanse Brusa Derna (dosad je samo jednom nominovan, za sporednu ulogu u filmu “Povratak kući” Hala Ešbija) za pobjedu u toj kategoriji puno su veće, iako je i dalje glavni favorit Matju Mekonahi za ulogu u “Dobrim dilerima iz Dallasa”: akademijini glasači vole radikalna mršavljenja i neočekivane zaokrete u karijeri.

Po ocjeni Polimca, Kristijan Bejl isprva se nije spominjao među potencijalnim kandidatima, no njegova nominacija u “Američkim varalicama” apsolutno je zaslužena. Za razliku od Mekonahija, on se za svoj nastup udebljao osamnaestak kilograma.

U kategoriji najbolje glumice, po Polimcu, jedino je iznenađenje nominacija za Meril Strip za ulogu u filmu “Avgust u pokrajini Osage”: mnogi su prigovorili da je njezina izvedba suviše teatralna, Džulija Roberts - nominovana za najbolju sporednu ulogu (iako je to zapravo glavna rola) - dobila je bolje kritike, no što vrijedi, kad je glasačima Američke akademije Meril Strip miljenica, pa je nominuju i kad treba i kad ne treba. Kejt Blanšet je sigurni favorit za ulogu u filmu Vudija Alena “Blue Jasmine”, dok je Ejmi Adams (“Američke prevare”) dobila svoju petu nominaciju u karijeri i šteta što je najvjerovatnije opet neće potvrditi.

Najveći je propust izostanak nominacije za Emu Tomson, koja je blistavo odigrala P. L. Travers, autorku legendarne “Mary Poppins”, u filmu “Spašavanje gospodina Banksa”. Ona je već dvaput dobila Oskara, jednom kao glumica (“Howards End”), jednom kao scenaristica, pa se zbog toga neće osobito uzbuđivati.

U kategoriji najboljeg režisera pomalo neočekivano je nominovan Pejn, no kako njegov crno-bijeli niskobudžetni film “Nebraska” odlično kotira, možda nije bez šansi za nagradu. Uskočio je umjesto Pola Gringrasa, kojem su svi prognozirali nominaciju za “Kapetana Phillipsa”, ali nije skupio dovoljno glasova. Njegov je pak film dobio ukupno šest nominacija, kao i “Nebraska”. Favorit je Alfonso Kuaron (“Gravitacija”), iako ni Stiv Mekvin (“12 godina u ropstvu”) i Dejvid O. Rasel nisu bez izgleda. Martin Skorseze obavio je najvirtuozniji rediteljski posao, no to, vjeruje Polimac, po svoj prilici neće biti nagrađeno.

Najviše nominacija - po deset - skupili su “Gravitacija” i “Američke prevare”, dok film “12 godina u ropstvu” ima jednu manje. Znači li to da ima manje šansi za glavnog Oskara? Nipošto, jer je ta besprijekorno napravljena povijesna drama snažnog socijalnog angažmana po mnogim prognozama najvjerovatniji pobjednik. “Gravitacija” se namirila prihodima u kinima, znatan dio nominacija skupila je u tehničkim kategorijama, a ukoliko nekim čudom trijumfuju “Američke prevare”, vratićemo se u doba “Žaoke” s Redfordom i Polom Njumenom, kada su i retro krimi komedije mogle izboriti Oskara.

Strani filmovi? Polimac naglašava da, iako se Danis Tanović nije uspio probiti među pet nominovanih s “Epizodom u životu berača željeza”, već je veliki uspjeh i što se našao u užem odabiru od devet naslova u toj kategoriji. “Velika ljepota” Paola Sorentina mogući je pobjednik, ali ne treba podcijeniti ni belgijski “crowd pleaser” “Broken Circle Breakdown”.

Iz filma "12 Years a Slave"

Svečana dodjela Oskara biće održana 2. marta, nešto kasnije nego inače, zbog Zimske olimpijade u Sočiju, a vodiće je popularna komičarka Elen Dedženeris.

Prva dama proglasila najbolji film

Za najbolji dokumentarni film nominovani su “20 Feet from Stardom”, “The Act of Killing”, “Cutie and the Boxer”, “Dirty Wars” i “The Square”, dok su se u konkurenciji za najbolji animirani film našli “The Croods”, “Despicable Me 2”, “Ernest and Celestine”, “Frozen” i “The Wind Rises”.

Prošle godine, na 85. dodjeli Oskara, trijumfovali su filmovi "Argo", “Pijev život”, “Jadnici”, “Linkoln”, “Đangova osveta” i “Skyfall”, potvrdivši uglavnom prognoze i očekivanja. "Argo" Bena Afleka dobio je Oskara za najbolji film, a Ang Li je nagrađen za režiju, što je bilo svojevrsno iznenađenje. Prošlogodišnja dodjela pamtiće se i po tome što je najbolji film proglasila, uživo iz Bijele kuće, prva dama Sjedinjenih država Mišel Obama.

Taj detalj je dodatno osnažio ocjene o politički motivisanoj dodjeli glavnog Oskara filmu koji slavi uspjeh CIA u spašavanju talaca u Iranu. Sajt Oskara je www.oscars.org.

Galerija

Bonus video: