Čija je slavna banana u erekciji?

Omot albuma s korom banane koja se može oguliti postao je raritet i poslastica za svakog ozbiljnijeg kolekcionara
192 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 15:35h

Nakon vijesti o smrti Lu Rida, poput propratnog talasa ovih dana čitamo da je prodaja svih njegovih albuma skočila za preko 600%, a posebno debi albuma “The Velvet Undergrounda” (čak za 237%). Nove generacije upoznaće ogromni talenat preminulog Rida, a uz snažan uticaj koji je njegov band imao na muziku, biće zapamćen jer je zauvijek promijenio i način na koji svijet danas gleda na – bananu.

Debitantski album “The Velvet Underground & Nico” u godini nakon izdavanja (1967) doživio je neuspjeh – kako u očima kritike, tako i finansijski. Eksperimentalni izraz, kontroverzne teme vezane za korištenje droga, prostituciju, sadizam, mazohizam i ostale seksualne devijacije, nisu u početku pale na plodno tlo, ali istorija će dokazati suprotno – da je upravo taj album bio jedan od najuticajnijih u istoriji roka.

Osim što je muzika imala dalekosežni uticaj i sam omot LP-a uspio je da promijeni pogled svijeta na pop-art, koji je nakon toga dobio status koji i danas ima. Iza ideje upečatljive žute banane na bijeloj podlozi omota, stoji ime Endi Vorhola, koji je u početku bio i menadžer grupe.

Nakon što je Vorhol doživio neuspjeh u vođenju svog omiljenog art benda (samo 30 000 prodatih ploča u prvih pet godina), Rid je bio prisiljen da otpusti Vorhola, ali istorija danas pamti samo muziku i žutu bananu. Pravi obožavaoci upoznati su s podatkom da je prvih par stotina ploča imalo omot s kojeg se gulila kora žute banane i otkrivala plod u boji mesa - s potpuno jasnom erektivnom aluzijom.

Seksualno nabijeni efekt-marketinški trik talentovanog Vorhola bilo je problematično praktično izvesti (bilo je teško postići savršen izgled kore banane), što je na kraju bio razlog jednogodišnjeg odlaganja izdavanja albuma. Ni MGM kao izdavač nije bio blagonaklon provokaciji, ali je uticaj Endija Vorhola u 60-ima bio dovoljno jak da se odupre mogulima s jedne strane, ali i da omogući umjetnicima slobodu da rade ono što žele, s druge strane.

Kako je jednom prilikom rekao Lu Rid – Vorhol je na neki način producirao album, jer je djelovao kao zaštitni kišobran koji je apsorbovao udarce moćnika, dok bend nije bio dovoljno jak ni veliki da se sam odupre napadima.

Nakon raspada i komercijalnog neuspjeha, vrijeme je učinilo svoje, što je “Velvet Underground” dovelo do kultnog statusa, a prvobitni omot s korom banane koja se može oguliti postao je raritet i poslastica za svakog ozbiljnijeg kolekcionara.

Približavajući se pedesetogodišnjici izdavanja albuma i njegovog poznatog omota, između benda i Fondacije Endija Vorhola sve se više se zahuktava pravna bitka s ciljem dokazivanja kome pripadaju autorska prava na žutu bananu u erekciji. Pogotovo nakon što su brojke prodatih albuma “The Velvet Undurground & Nico” posljednjih dana nadmašile sva očekivanja.

Slavna banana imala je nevjerovatan uticaj na savremene umjetnike.

Galerija

Bonus video: