Njegoševa nagrada za Tomaža Šalamuna

Iz Ministarstva kulture su kazali da je Šalamun jedan je od najistaknutijih slovenačkih i evropskih pjesnika i lider istočno evropske avangarde
96 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 14:26h

Pjesnik iz Slovenije, Tomaž Šalamun, dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Kako se navodi, to je odlučio Međunarodni Žiri za dodjelu Njegoševe nagrade, na današnjem zasjedanju održanom na Cetinju.

U konkurenciji za nagradu je bio 21 predlog, a u uži krug su ušli Svetislav Basara, Georgi Gospodinov, Drago Jančar, Miljenko Jergović, Mladen Lompar, Mateja Matevski, Tomaž Šalamun, Vlada Uroševik i Marko Vešović

Iz Ministarstva su kazali da je Šalamun jedan je od najistaknutijih slovenačkih i evropskih pjesnika i lider istočno evropske avangarde.

Najavljeno je da će Šalamunu Njegoševu nagradu uručiti predsjednik Filip Vujanović 12. novembra na Cetinju.

U konkurenciji za nagradu je, kako se navodi u saopštenju, bio 21 predlog, a u uži krug su, po ocjeni žirija, ušli Svetislav Basara, Georgi Gospodinov, Drago Jančar, Miljenko Jergović, Mladen Lompar, Mateja Matevski, Tomaž Šalamun, Vlada Uroševik i Marko Vešović.

“U skladu sa poslovnikom o radu, žiri je listu javnim glasanjem sveo na uži izbor u koji su ušli Tomaš Šalamun, Mateja Matevski i Drago Jančar, a nakon toga je tajnim glasanjem, većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli pjesniku iz Slovenije”, kaže se u saopštenju.

Članovi žirija su, kako se navodi, saglasni da Njegoševa nagrada nastavlja tradiciju estetskog vrednovanja književnih djela, "koja svojim jezičkim, stilskim i kulturnim kodovima prevazilazi nacionalne granice i evoluira u široki, ne samo slovenski, već globalni kod”.

Iz Ministarstva su podsjetili da se shodno Zakonu o državnim nagradama, Njegoševa nagrada dodjeljuje autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine na nekom od južnoslovenskih jezika, kao i na albanskom jeziku.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donosi međunarodni žiri koji imenuje Vlada u skladu sa utvrđenom zakonskom procedurom iz reda istaknutih književnika i naučnika, iz sedam zemalja zemalja regiona.

Žirijem je predsjedavao Vlaho Bogošić iz Hrvatske, a članovi su bili akademici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore - Zdenko Lešić, Katica Ćulakova i Sreten Perović i profesori iz Bugarske, Slovenije i Srbije - Svetlozar Igov, Aleš Debeljak i Filip David.

Galerija

Bonus video: