"KotorArt talenti“: Večeras solistički koncert Andrije Jovovića

Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović predstaviće se na festivalu solističkim koncertom večeras, u crkvi Svetog Duha
143 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Jovović, Foto: Kotor Art
Andrija Jovović, Foto: Kotor Art
Ažurirano: 19.07.2018. 07:22h

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru programa „KotorArt talenti“, pruža podršku mladim muzičarima u njihovim umjetničkim počecima, i tokom tri festivalske večeri nastavlja sa promocijom perspektivnih umjetnika Crne Gore. Priliku da kotorskoj publici predstavi svoju generaciju i budućnost domaće muzičke scene, dobio je i izuzetan pijanista, Andrija Jovović, koji će u Crkvi Sv. Duha večeras održati solistički koncert.

Andrija Jovović je, nakon završene Muzičke škole “Vasа Pavić” u Podgorici, u klasi prof. Lidije Skender, upisao studije klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (Mdw), u Beču, u klasi prof. Nataše Veljković. Osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima; prve nagrade na takmičenjima: “Petar Konjović” (Beograd), “Citta di Avezano” (Rim), “Pjetro Gaci” (Skadar), na Festivalu mladih muzičara (Herceg Novi), “Banjalučkom bijenalu” itd. Renomirani članovi žirija, među kojima su profesori i šefovi klavirskih katedri u Rimu, Milanu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, komentarisali su da se radi o talentovanom dječaku s vrlo profesionalnim tonom i besprijekornom muzikalnošću. Avgusta 2015. godine predstavljao je svoju zemlju na Festivalu italijanske kulturne mreže IPSIA u Prizrenu, gdje je položio audiciju među 65 mladih muzičara, i bio nagrađen učešćem na seminaru pijaniste Pjerluiđija di Telae. Takođe, Pohađao je majstorske kurseve poznatih pedagoga, kao što su Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović.

Ovo će biti Vaš prvi solistički koncert u Crnoj Gori, na KotorArtu. Koliko je ovaj koncert značajan za Vas?

Iako sam do sada održao solističke koncerte u Beču, Podgorici, na Cetinju i u Herceg Novom, ovaj koncert predstavlja svojevrsni vrhunac moje dosadašnje karijere. Nastupiti na festivalu, gdje su nastupali Miša Majski, Ivo Pogorelić, Nemanja Radulović i drugi veliki muzičari, i to u godini kada će dva koncerta održati i fenomenalna Juđa Vang, za mene, kao mladog crnogorskog umjetnika, izuzetna je čast i neizmjerno zadovoljstvo. Drago mi je što imam priliku da održim resital u odličnoj sali, na odličnom klaviru i u predivnoj kotorskoj atmosferi. Ideja KotorArta da iz godine u godinu ukazuje povjerenje domaćim mladim umjetnicima zaslužuje veliko poštovanje.

Sviraćete Bahovu “Tokatu u fis-molu”, Betovenovu “Sonatu u c-molu”, op. 111, kao i djela Frederika Šopena. Čime ste se rukovodili u odabiru programa?

Prvi dio programa je “ozbiljniji”, pogotovo imajući u vidu monumentalnost Betovenove posljednje sonate, a drugi dio sam birao, tako da na neki način dobijem balans između djela strože i klasičnije forme, i “popularnijeg”, ali ne i manje zahtjevnog Šopena.

Prije dvije godine školovanje ste nastavili u Beču, u klasi poznate pijanistkinje i pedagoga, Nataše Veljković.

Da, profesorka Veljković je pijanistkinja sa impresivnim izvođačkim i pedagoškim kvalitetima, i velikim iskustvom. Vrijedna je i posvećena, a u svojoj nastavi uvijek ima sluha i razumijevanja za individualnost i potrebe studenata. Sa druge strane, istovremeno je jako topla, prijatna i puna ljudskih vrlina, tako da je sve ovo čini jednom divnom osobom i odličnim profesorom.

U poređenju sa podgoričkim, kakav je, prema Vašem iskustvu, obrazovni sistem u Beču?

U toku mog čitavog podgoričkog muzičkog obrazovanja bio sam u klasi prof. Lidije Skender, tako da taj period, zbog svih njenih posebnih kvaliteta, predstavlja specifično osjećanje i divna sjećanja. Međutim, Beč i Univerzitet za muziku i izvođačke umjetnosti nude neuporedivo više od Podgorice - dobru organizaciju i infrastrukuturu, uglavnom odlične klavire, prostor za vježbanje, ali i nastupe, veliku konkurenciju, ljude iz svih krajeva svijeta, sa raznim idejama... Univerzitet je odlično organizovan, i po mom mišljenju, pravo je mjesto za razvijanje mladih umjetnika. Sve to zajedno predstavlja veliku motivaciju za mene.

Živite u gradu muzike, gradu sa raznovrsnom kulturnom ponudom, u kome se svaki dan nudi mnoštvo muzičkih dešavanja.

Da, apsolutno. U Beču gotovo svakodnevno nastupaju najveća svjetska muzička imena, i koncerti u “Muzikferajnu” ili “Koncerthausu” su uvijek poseban doživljaj. Uglavnom su pristupačni za studente, zato me najviše i privlače, pa se trudim da što češće idem. Većinom su to koncerti pijanista, ali i različitih svjetskih, profesionalnih i omladinskih orkestara, violinista...

Koji koncerti su Vam posebno ostali u sjećanju?

Fascirinan sam zvukom Bečke filharmonije! Osjećaj koji sam imao kad sam ih prvi put slušao nikad neću zaboraviti. To je, uz koncerte Julije Fišer ili Marte Argerič, jedan od upečatljivijih koncerata.

Da li ćete nastaviti školovanje u Beču?

Trenutno sam više nego zadovoljan Bečom, i gotovo je sigurno da ću, makar nekoliko narednih godina, tu i ostati.

Bavite se muzikom s ljubavlju!

Šta Vas očekuje u narednom periodu?

Poslije koncerta na KotorArtu, koji predstavlja svojevrsni vrhunac moje dosadašnje karijere, imam u planu koncerte kamerne muzike u sklopu Kampa na Ivanovim Koritima, a zatim, od septembra, opet koncerte i nastupe u Beču.

Gdje sebe vidite za pet godina?

Nemam baš skroz izdefinisanu sliku. Svakako za klavirom, sa dosta pređenog repertoara, i što više koncerata iza sebe.

Šta biste poručili mladim umjetnicima koji tek ulaze u svijet muzike?

Poručio bih im da se bave muzikom sa ljubavlju! I da puno vremena provedu baveći se sobom i “svojim sluhom” i tonom, svojim muzičkim potrebama i željama. Pored svih standardnih vrijednosti, kao što su talenat, želja i marljivost, smatram da su introspekcija i samokritičnost jedne od najznačajnijih osobina koje muzičar treba da ima. Pored ovoga, želim im da pored sebe imaju dobrog pedagoga, koji će ih voditi kroz svijet muzike na pravi način.

Bonus video: