Budućnost i Luka Bar počinju bitku za titulu

Budućnost je 9. maja prošle godine u barskoj „Topolici” proslavila prvu titulu u klupskoj istoriji, a „plave” žele da šampionski pehar i ove godine ostane u njhovim vitrinama.
5 komentar(a)
Luka Bar - Budućnost Zetatrans, Foto: Vesko Belojević
Luka Bar - Budućnost Zetatrans, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.04.2013. 10:25h

Kao što je bilo i očekivano, borbu za titulu i ove godine će voditi odbojkašice Budućnost Zetatransa i Luke Bar. Podgoričanke su prošle godine prekinule petogodišnju dominaciju barskih klubova (Luke Bar i Galeba), u finalu su iznenadile „sirene”, kojima nije bilo dovoljno ni vođstvo od 2:0 u pobjedama, te 2:0 u setovima i 22:19 u trećem setu četvrtog meča.

Budućnost je 9. maja prošle godine u barskoj „Topolici” proslavila prvu titulu u klupskoj istoriji, a „plave” žele da šampionski pehar i ove godine ostane u njhovim vitrinama.

Atipično za crnogorske prilike, trener Budućnost Zetatransa i selektor seniorske reprezentacije Vladimir Racković ne želi da se skriva, ne traži nikakav alibi u činjenici da je uvijek teže braniti nego prvi put osvajati.

"Obično treneri bježe od te uloge favorita, ne znam da li s pravom ili ne, možda tražeći alibi za eventualni poraz. Ja nisam od tih trenera... Smatram da sve zavisi od nas, jer smo iskusniji za godinu, uostalom mi smo prvaci. Luka Bar zaslužuje poštovanje, imaju ga sa naše strane. Ali, to je ekipa koja je uvijek bila favorit u domaćem prvenstvu, ali u posljednje tri sezone imaju problem sa finalnim serijama plej-ofa, što ih, očigledno, opterećuje. Pored toga što mi posjedujemo igrački kvalitet da možemo da ih pobijedimo, mislim da će oni imati problema sa finalnom serijom, pogotovo što su posljednje finale plej-ofa izgubili od nas", kaže Racković.

Budućnost je ligaški dio prvenstva završila na prvom mjestu, sa dva boda više od Luke Bar, zbog čega će Podgoričanke imati prednost domaćeg terena u eventualnoj majstorici. Obje su ekipe doživjele po jedan poraz, i to u međusobnim duelima, interesantno uvijek je slavio gost.

"Želimo da odbranimo titulu, mislim da imamo i pokriće za to. Potpuno smo spremni za finale, nemamo problema sa povredama. Imamo prednost domaćeg terena, što, mislim, da u finalu može da znači. Siguran sam da će i publika prepoznati značaj finala, da će doći da nas podrži u što većem broju, iako imamo određeni broj gledalaca koji redovno dolaze na naše utakmice".

"Biću neskroman, mislim odluka o pobjedniku, ne samo prve utakmice, već čitavog finala, isključivo zavisi od nas. Ukoliko mi budemo odigrali na nivou na kojem možemo, kako smo igra gro utakmica ove sezone, mislim da se Luka Bar neće pitati, bez obzira na njihov neosporan kvalitet. Možda je prva utakmica i najbitnija, iako prošle sezone to nije bio slučaj, ali je mnogo važna. Zato ćemo maksimalno da uđemo u meč, sa maksimalnom dozom rizika na servisu, koji će biti ključni elemenat u svim utakmicama finala, u svim utakmicama ženske lige", dodao je Racković.

Sportski direktor Avdulah-Duco Radončić zahvalio generalnom sponzoru Zetatransu i zlatnom sponzoru Geneksu, koji su omogućili da se kod trenera i igračica stvori sigurnost da sa optimizmom dočekuju finale. Radončić je, međutim, dodao da uprava kluba nije postavila nikakav imperativ pred ekipu, iako, jasno, svi u Budućnosti priželjkuju titulu.

"U finalu su dvije ekipe približno jednakog kvaliteta. U posljednjih godinu dana odigrali smo dosta međusobnih utakmica, i znamo odakle nam prijeti opasnost, na šta moramo da obratimo pažnju. Međutim, mi uglavnom gledamo na sebe i svoju igru, da odigramo što bolje, onako kako smo trenirali proteklih dana. Po meni, servis i prijem mogu da odluče pobjednika. Nama je prijem dosta varirao u posljednjim utakmicama sa Moračom. Ako nas taj segment igre posluži, mislim da neće biti problema da pobijedimo i dobro otvorimo finalnu seriju", rekla je srednja blokerka Budućnosti Nikolina Bajić.

Milačić: Budućnost je blagi favorit

Osvajanjem Kupa Crne Gore (u polufinalu savladana Budućnost), Luka Bar je već ostvarila jedan od primarnih ciljeva u ovoj sezoni, i ionako punim vitrinama domaćih trofeja pridodale još jedan, posebno važan. Sada je došlo vrijeme da se proba ostvariti i još jedna želja. Možda i znatno veća - povratak šampionskog pehara u Bar.

Svjesni su svi u taboru Luke Bar da im ta želja neće biti lako ostvarljiva, tim prije što će nastupiti u finalnoj seriji bez standardne Natalije Milivojević, a još uvijek su pod znakom pitanja zbog povreda kapitenka Elza Hadžisalihović i blokerka Marija Milović.

"Ne tražimo alibi, niti smo to ikada radili, ali je činjenica da smo oslabljeni. I da nije tako, ulogu blagog favorita bih prepustio Podgoričankama. Iz dva prosta razloga. Prvi, njihov motiv je ogromon jer brane titulu, i drugo, imaju znatno iskusniju ekipu koja je već dugo u istom sastavu na okupu. To ne znači da će slaviti u prvom meču. Nepoznanica ne može biti, a odlučivaće nijanse", rekao je strateg Baranki, Vladimir Milačić.

A serija će vjerovatno biti duga. Teško je očekivati drugačiji epilog. Sa takvom ocjenom se slaže i mlada tehničarka Evgenija Milivojević.

"Nema sumnje da će biti tako. Žao mi je što nismo kompletne i što ne možemo orne, zdrave i spremne da uđemo u ovu seriju. Poznajemo se dobro. Znamo sve kvalitete, ali i mane naših rivalki. Izgaraćemo do posljednjeg daha, jer iskreno želimo duplu krunu ove godine", optimistično je najavila talentovana Evgenija.

Večerašnja utakmica u Medicinskoj školi počinje u 18 časova (TV prenos). Sude internacionalne sudije Sonja Simonovska (Bar) i Slobodan Kovačević (Podgorica).

Bonus video: