"A tempo" od 8. do 20. aprila u CNP-u

Prema riječima Žarkovića najpoznatije Betovenovo djelo u Podgorici će biti izvedeno nakon četrdeset godina
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 09:10h

XII Međunarodni muzički festival A Tempo ove godine biće održan od 8. do 20. aprila pod sloganom “Prati muziku”, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za novinare u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Festival će 8. aprila u 20 sati na Velikoj sceni crnogorskog narodnog pozorišta otvoriti koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom Grigorija Kraska, a kao solista će nastupiti violončelista Denis Šapovalov.

“Planirali smo mnogo više koncerta nego što će biti izvedeno na ovogodišnjem festivalu, ali su nas oklonosti ne muzičke prirode uslovile da u posljednjem trenutku pravimo bolne rezove, da se u posljednjem trenutku odričemo koncerata za koje smo bili sigurni da će biti veliki doprinos festivalu. Potpuno sam uvjeren da i skraćeni program A Tempa donosi profesionalna izvođenja kako nove tako i stare muzike”, kazao je selektor ovogodišnjeg dvanaestog izdanja A Tempa, Žarko Mirković.

Pored koncerta, koji će otvoriti festival, Mirković je za 10. april najavio nastup Mendelson trija, koji predvodi Vladimir Mendelson (viola), profesor na pariskom Konzervatorijumu. Za 11. april najavljen je koncert violiniste Vujadina Krivokapića, koji će nastupiti u pratnji pijanistkinje Ane Mihaljević. Crnogorski gitarsitički duo - Goran Krivokapić i Danijel Cerović predstaviće se u nedjelju, 14. aprila, a pored koncerta sat ranije biće održana promocija dva diska u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, a riječ je o solističkom CD-u Gorana Krivokapića i prvijencu CD pomenutog gitarističkog dua.

Ovogodišnje izdanje A Tempa uveličaće koncert poznatog mađarskog violiniste Robi Lakatoša, koji će na Velikoj sceni CNP-a, 15. aprila u 20 sati, nastupiti sa sastavom “Gyass Band”. Crnogorski simfonijski orkestar će 16. aprila izvesti Betovenovu Petu simfoniju pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića. Kao solisti će nastupiti violista Ivan Vukčević i klarinetista Milan Rerih.

Prema riječima Žarkovića najpoznatije Betovenovo djelo u Podgorici će biti izvedeno nakon četrdeset godina. U saradnji sa američkom ambasadom na fetivalu će se 18. aprila predstaviti plesna grupa “Step Africa”, a narednog dana biće održana promocija knjige “Muzička umjetnost” akademika Dejana Despića.

Producent festivala Janko Ljumović kazao je da i CNP i Muzički centar, kao nacionalne ustanove, podršku dobijaju od Ministarstva kulture, koje je i pokrovitelj festivala. On je istakao da projekat kao što je festival A Tempo nije moguće zaokružiti finansijski od redovnih djelatnosti ove dvije institucije, a pomoć drugih institucija, Glavnog grada, najčešće izostaje.

U čast Njegošu

Ovogodišnje izdanje festivala zaokružiće nastup Crnogorskog horskog ansambla, koji čine izvođači svih aktivnih horova iz Crne Gore. Koncert će biti posvećen obilježavanju dvjesta godina od Njegoševog rođenja.

Za tu priliku, kako najavljuje Mirković, biće izvedeno šest kompozicija, od kojih tri premijerno, a sve su inspirisane Njegoševim likom i djelom. Kompozitori koji potpisuju djela u čast Njegošu su Dejan Despić, Rajko Maksimović, Vojin Komadina, Nina Perović, Aleksandar Perunović i Žarko Mirković.

Horom će dirigovati Darinka Matić-Marović, Ilija Dapčević, Zoja Đurović, Aleksandra Đurović i Mihajlo Lazarević. Kao solisti će nastupiti sopran Ivana Petrović, violončelista Srđan Sretenović i violinista Ols Cinxo.

Galerija

Bonus video: