Udovici Dragana Dudića Frica vraćaju diskoteku Maximus i kuću

Iz obrazloženja presude vidi se i da je pokojni Dudić sa Hipo Alpe Adria lizingom 21. februara 2008. zaključio ugovor o prodaji nepokretnosti u Kotoru
229 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 20:38h

Osnovni sud u Podgorici donio je odluku da se Zoji Dudić, supruzi pokojnog kontroverznog biznismena Dragana Dudića Frica, vrati dio imovine, koju je njen muž 2008. prodao Hipo Alpe Adria lizingu.

Ukoliko se takva odluka suda potvrdi, Dudićevoj će biti vraćena porodična kuća, diskoteka “Maksimus” i više poslovnih prostora u centru Kotora.

Zoja Dudić je tužila Hipo Alpe Adria lizing, tražeći ništavost ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, finansijskom lizingu i hipoteci, navodeći da je banka sporne ugovore zaključivala sa njenim sada pokojnim suprugom bez njenog znanja i saglasnosti, iako je to zajednička imovina stečena u braku.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Ana Perović-Vojinović, u obrazloženju presude navodi da je iz iskaza svjedoka, pisanih dokaza i hronologije upisa u katastru, utvrđeno da je to bila zajednička imovina Zoje i Dragana Dudića, kao i da supruga pokojnog biznismena nije znala za njegove poslove sa bankom.

“Sud je u cjelosti prihvatio iskaz Dudić Zoje kao tačan i uvjerljiv, jer i sama činjenica njihovog braka koji je trajao od 1985. do 2010. govori da je u pitanju bračna tekovina koja je obuhvaćena osporenim ugovorima”, piše, između ostalog, u obrazloženju.

Iz obrazloženja presude vidi se i da je pokojni Dudić sa Hipo Alpe Adria lizingom 21. februara 2008. zaključio ugovor o prodaji nepokretnosti u Kotoru, ukupne površine oko 1.600 kvadrata.

Istog dana, firma u vlasništvu njegove supruge kupila je od Hipo Alpe Adria iste te nekretnine na lizing.

Piše da je Dudić te poslovne prostore prodao za 6.200.000 eura, a onda ih, preko ženine kompanije Secondo porto, kupio na lizing

Navodi se da je dug trebalo vratiti za 60 mjeseci, a mjesečna rata iznosila je oko 130.000 eura.

Krajem decembra 2009., kako piše u obrazloženju, Dudić sa istom bankom zaključuje ugovor o hipoteci na drugim nepokretnostima, kao garancija će vratiti dug iz ugovora o lizingu od 7.866.294 eura.

Sud je poništio i taj ugovor o hipoteci, ali je odbio kao neosnovan zahtjev da se poništi ugovor o finansijskom lizingu. Sudija je to obrazložila procesnom greškom, jer je Zoja Dudić kao tužene morala, osim Hipo Alpe Adria lizing, označiti i firmu “Secondo porto”, koja je bila potpisnik spornog ugovora, a čiji je formalni vlasnik bila Dudićeva.

Dudićeva je u svom svjedočenju istakla da su supružnici bili jako mladi kada su se vjenčali, da je pokojni Dudić tada bio pomorac, da je porodična kuća završena 1999, a njen bivši suprug nekoliko godina prije toga prestao da plovi i počeo da se bavi uvozom cementa.

Objasnila je i da je kupovina diskoteke i ostalih poslovnih prostora nastupila nakon toga. Ona je naglasila da nije imala uvid u poslovne poteze koje je njen suprug povlačio, niti je znala šta on radi posljednje tri godine braka, jer je živjela sa djecom u Atini i nije bila u dobrim odnosima sa suprugom.

Ona je odbacila i zahtjev Dudićeve da sud naloži kotorskoj Upravi za nekretnine da izbriše uknjižena prava svojine tuženog, navodeći da to nije posao suda, već da to tužilja mora sama da zatraži na osnovu pravosnažne sudske odluke.

Sud je odredio i da tuženi plati 875 eura za sudske troškove.

Dudić je ubijen krajem maja 2010. na terasi kafea na starogradskom trgu u Kotoru, a navodno je bio bliski poslovni partner odbjeglog Darka Šarića, optuženog za međunarodni šverc kokaina.

Nakon smrti Dudića, spornu imovinu oduzela je Hipo Alpe Adria lizing, zbog neplaćanja kredita, koje je ovaj uzimao od banke i zalagao za njih svoje nekretnine.

Hipo će se žaliti

Advokat Vanja Mugoša, koji zastupa Hipo Alpe Adria lizing, najavio je da će podnijeti žalbu na dio presude Osnovnog suda u kojoj se utvrđuje ništavost ugovora. On je rekao da, ukoliko bi presuda bila potvrđena, to znači da banka nema od čega da naplati dugovanja Dudića.

Dvije zgrade, šume i pašnjaci

Na ime Zoje Dudić, kako piše na sajtu Uprave za nekretnine, vode se porodične zgrade izgrađene na površini od oko 200, odnosno 300 kvadrata u Kotoru. Ukupna površina posebnih djelova tih objekata u njenom vlasništvu nešto je manja od 1.500 metara kvadratnih.

Prema katastarskim podacima, Dudićeva udovica takođe posjeduje oko 9.000 metara kvadratnih pašnjaka i šuma.

Galerija

Bonus video: