Fotografije Momira Matovića - melanholični svjedoci života

Matović prevashodno želi da istakne veoma visok nivo lijepog, koje karakteriše izvjesna samoća, otuđenost i melanholija
77 pregleda 0 komentar(a)
Momir Matović, Foto: Momir Matović
Momir Matović, Foto: Momir Matović
Ažurirano: 12.12.2012. 14:27h

U okviru tradicionalne manifestacije, Decembarska umjetnička scena - DEUS 2012, u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici, priređena je izložba fotografija i prikazana prva epizoda “Ispovjest Ribnice” iz TV serije “Podgorica za nezaborav”, poznatog crnogorskog reditelja Momira Matovića (Titograd, 1951).

Kada se vizueliziraju izloženi fotosi, može se zaključiti da eksplikacija nije kruto koncepcijski planirana i realizovana

Osnovno i srednje obrazovanje završio je u rodnom gradu, kao član podgoričkog Foto kino kluba, amaterski se (od1967) bavi dokumentarnim filmom i fotografijom, a (od1984) u okviru budvanskog “Zeta filma”, kao snimatelj, scenarista i reditelj, profesionalno radi na filmskim realizacijama. Diplomirao je (1992) na katedri za filmsku i TV kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Majdaka.

Učestvovao je na više od pedeset foto-filmskih manifestacija, snimio je i režirao preko dvadeset dokumentarno-arhivskih filmova, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja domaćih i inostranih, stalno živi i stvara u Podgorici.

Na izložbenim panoima u prostranom holu centra, prezentirano je pedeset kolornih fotografija veličine (30x40), opremljenih crnom pasparturom od tanke lepenke, a koje su nastale tokom snimanja navedenog serijala.

Kada se vizueliziraju izloženi fotosi, može se zaključiti da eksplikacija nije kruto koncepcijski planirana i realizovana, već je upravo riječ o raznolikim foto-kadrovima, koji svakako imaju određenu globalnu povezanost, s obzirom na to da ih je fokusno-egzekutovala osoba, istovjetnih estetskih i vizuelno-mentalnih parametara.

Selektivnim izborom fotografija, Matović je svjesno suzio registar svojih ukupnih foto-ostvarenja

Međutim, kada se foto-materijal sveobuhvatno i mnogo pažljivije sagleda, moguće je registrovati barem četiri specifične set-skupine. Prvoj pripadaju eksterjerni snimci dramatskih pejzaža, koji su samim sobom estetska kategorija i u kojima autor nedvosmisleno potvrđuje svoj veoma istančani osjećaj za motivsku komponentu.

Matović u njima prevashodno želi da istakne veoma visok nivo lijepog, koje karakteriše izvjesna samoća, otuđenost i melanholija, ali su katkada u fokusu i neposredni svjedoci života, pogrbljena staračka figura, zalutali pas, smirujuća ovca ili zatečena kokoš.

U drugom djelu su kadrovi arhaično-enterijerskih ambjenata, koji plijene intimizmom, toplinom i prisnošću, a u kojima autor nekim specifičnim elementom, rasklimanim sjedištem, izraubovanom mašinom ili odsluženim automobilom, podstiče žal za prohujalim vremenima.

U sljedećoj grupi su fotografije na kojima je veoma jasno potenciran kontrast starog i novog, zapravo ti snimci imaju naglašen dokumentaristički karakter, a kojim se od zaborava čuvaju autentični istorijsko-kulturološki svjedoci minulih epoha i kontinuiranog trajanja.

Upravo dramatični odnosi svjetlosti i sijenke, može se reći da su na ovoj recentnoj, veoma ciljanoj eksplikaciji, nezaobilazan i ključni faktor

Nadalje, četvrtoj skupini pripadaju izvanredni fotosi kojima su registrovani autentični elementi stare arhitekture, portuni, voltovi, lukovi, kapije, prozori, panjege, a na kojima je autor demonstrirao izvanredan osjećaj za interesantan i estetizirani detalj.

Selektivnim izborom fotografija, Matović je svjesno suzio registar svojih ukupnih foto-ostvarenja, zapravo, bjelodano je da se on tematski vezao za televizijski serijal, odnosno da se strogo fokusirao na podgoričko-starovarošku ambijentalnost.

Samim tim, on nije išao u širinu, već je dubinski registrovao specifičnu atmosferu stare gradske četvrti. Osim veoma začajne tematsko-dokumentarističke i istorijsko-kulturološke komponente, Matović se iskazao kao pravi i veliki majstor fotografije, demonstrirajući urođeni osjećaj za motiv, a istovremeno pokazujući da veoma znalački i vrlo zrelo vlada kontrapunktnim odnosima tamno-svijetlog.

Upravo dramatični odnosi svjetlosti i sijenke, može se reći da su na ovoj recentnoj, veoma ciljanoj eksplikaciji, nezaobilazan i ključni faktor. Još jednom, Matović je zasigurno potvrdio svoj veoma visok estetsko-profesionalan nivo.

Bonus video: