Sud vaga o Pavićeviću

Održano ročište na kojem se razmatrala optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bara
2 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2018. 17:24h

U podgoričkom Višem sudu juče je održano ročište na kojem se razmatrala optužnica koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg gradonačelnika Bara, Žarka Pavićevića.

Terete ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivša direktorica njegove firme Zavod za izgradnju Bara (ZIB) Danijela Krković, ali i sudski vještak i procjenitelj Rafail Vreteničić.

Njima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

Kako se navodi u optužnici koja će biti predmet kontrole, a u koju su “Vijesti” imale uvid, ova trojka je zloupotrebom nanijela štetu Pošti Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.247.882, 40 eura.

Optuženi nijesu došli na jučerašnje ročište.

Stav Specijalnog tužilaštva je bio da optužnicu treba potvrditi, ali branilac optuženog Pavićevića advokat Dušan Lukšić ne misli tako.

On je tražio da se optužnica vrati na ponovno preispitivanje u tužilaštvo ili eventualno obustavi postupak, usljed nedostatka dokaza.

“Imam utisak da je optužnica prvo napisana, pa da su onda provođeni ostali dokazi jer sadržina optužnice je identična naredbi o sprovođenju istrage, a nakon toga je jedno desetak svjedoka saslušano koji su dali oprečne stavove od onoga što je sadržina optužnice, tako da je to i shodno Zakoniku o krivičnom postupku jedan od razloga da se optužnica vrati Tužilaštvu ili kao što sam rekao postupak obustavi”, ocijenio je Lukšić.

Prema optužnici, Pavićević je u toku 2011. godine u Baru kao predsjednik Odbora direktora „Zavod za izgradnju“ AD Bar, čiji je osnivač i vlasnik, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi grubo povrijedio ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom.

U tome su mu umišljajno pomogli okrivljena Krković, koja je zaposlena kao izvršni direktor u preduzeću „Zavod za izgradnju Bara“ AD i okrivljeni Vreteničić kao stalni sudski vještak građevinske struke i ovlašćeni procjenjivač, stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela, piše u optužnici.

Pavićević je već pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Bonus video: