Premijera predstave "Jaja": Žene i emancipacija

"Pojava ženskih spisateljica u posljednje dvije decenije u regionu bivše Jugoslavije ne može se više ignorisati", rekao je reditelj Niko Goršić
59 pregleda 0 komentar(a)
predstava Jaja, Foto: Duško Miljanić
predstava Jaja, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 22.03.2012. 10:24h

Praizvedba teksta “Jaja” Nataše Nelević u režiji Nick Uppera, biće održana u petak, 23. marta, u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Nacionalnom teatru.

Dramaturgiju potpisuje Veselin Radunović, asistentkinja dramaturgije je Stela Mišković, za scenski pokret i koreografiju zadužena je Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju je osmislio Milija Pavićević, kostime Natalija Vujošević, muziku je komponovao Žarko Mirković, a izvršni producent je Marko Poček.

Uloge u predstavi povjerene su Nadi Vukčević, Dušanu Kovačeviću, Oliveri Vuković, Tijani Bjelici, Radmili Božović, Kristini Stevović, Juliji Milačić, Gojku Burzanoviću, Žaklini Oštir, Žani Gardašević-Bulatović, Tanji Torbici, Gorani Marković, Jeleni Minić i Jardanki Mamić.

"Poznato je da se standardi emancipacije polova povećavaju poslije društvenih prelivanja, pogotovo u posljednjih sto godina"

"Pojava ženskih spisateljica u posljednje dvije decenije u regionu bivše Jugoslavije ne može se više ignorisati. Može se reći da su najbolji odgovor na društvene trendove u savremenoj istoriji dale upravo dramske spisateljice.

Poznato je da se standardi emancipacije polova povećavaju poslije društvenih prelivanja, pogotovo u posljednjih sto godina. To je istorijska činjenica, tako da ova pojava nije zaobišla ni Crnu Goru", kazao je Goršič, ističući da u regionu, od Skoplja do Ljubljane, uključujući i već zapaženi broj crnogorskih spisateljica, nastaje pravac koji reditelj naziva “Crne dame”.

Po njegovim riječima zona tumačenja njihovih tekstova zaslužuje ne samo teatrološke rasprave, već one predstavljaju osnovu za sve aktuelnije društvene debate.

Nagrada Crnogoroskog narodnog pozorišta

Nataša Nelević, koja je za dramu “Jaja” osvojila nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst 2010. godine, ističe da je dramu stvarala podstaknuta ličnim iskustvima.

"Mržnja koju žena može da osjeti prema “posrnuloj ženi” - očito je čudila i brinula i Čehova"

"Dok sam pisala ovu dramu, nisam pomišljala na Čehova. Tek sam se kasnije prisjetila njegove “Dosadne priče” u kojoj glavni junak Nikolaj Stepanovič se pita u jednom trenutku - kako je to moguće da njegovu mladu, posrnulu štićenicu Kaću nijedan od njegovih muških studenata i prijatelja ne bi osudio zlobno i ogorčeno kao što to čine njegova obrazovana kći i žena.

Mržnja koju žena može da osjeti prema “posrnuloj ženi” - očito je čudila i brinula i Čehova. Danas bi feminističke teoretičarke rekle da nema razloga da se tome čudimo, da je to pitanje kulture i socijalizacije koja među ženama i danas regrutuje najostrašćenije mrzitelje ženskih izbora i slobode", komentariše Nelević objašnjavajući da je upravo iz tog “neobjašnjenog fenomena - mržnje žene prema ženi koja 'iskače', nastala drama “Jaja”.

"I iz želje, naravno, da žene prestanu da budu “surove u srcu”, zaključuje Nelević.

Ovdje je riječ o posebnoj dramskoj drami sa dvanaest ženskih glumica, što je rijetkost

O dvomjesečnom radu na predstavi, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog saradnje sa rediteljem Nikom Goršičem, govorili su i glavni akteri predstave.

Suštinski problemi patrijarhata

"Dok se muškarci, uglavnom reditelji, bave novim političkim teatrom i temama posttraumatskog stanja, žene ističu suštinske probleme patrijarhalnih korijena društva, koji u temeljima onemogućavaju razrješenje odnosa među njima - radi se o uključivanju polovine čovječanstva u društveni, kulturni i politički život.

Ovdje je riječ o posebnoj dramskoj drami sa dvanaest ženskih glumica, što je rijetkost. Kod ovog komada bitan je pozorišni čin koji nam dokumentuje stanje žene". kazao je reditelj Nick Upper.

Bonus video: