Nikoli Bulatoviću ostaje samo da moli za milost

Ostaje mu samo da još kao zaslužni sportista traži pomilovanje od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića
315 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Bulatović, Foto: Delazonaoriental.net
Nikola Bulatović, Foto: Delazonaoriental.net
Ažurirano: 20.12.2011. 08:29h

Poznati košarkaš Nikola Bulatović (40), koji se od nedjelje veče nalazi u spuškom zatvoru ispunio je listu pravnih manevara kako bi izbjegavao služenje petogodišnje robije zbog silovanja, a ostaje mu samo da još kao zaslužni sportista traži pomilovanje od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Molbu za pomilovanje, ukoliko to bude želio, Bulatović može podnijeti odmah jer ne postoji zakonski rok kada tu mogućnost može da zatraži.

On do sada, iako je presuda bila pravosnažna od 2004. godine to nije tražio od prvog čovjeka Crne Gore, iako je tu pravnu mogućnost mogao da iskoristi odmah nakon što je presuda bila apsolutna.

“To mu je jedina pravna mogućnost koja mu je preostala”, naveo je za “Vijesti” poznati podgorički advokat Zdravko Begović.

Bulatović nema pravnu mogućnost da u nezavisnoj Crnoj Gori traži ponavljanje procesa jer je u Beogradu pravosnažno osuđen, ali dok mu je suđeno u njegovom prisustvu.

Bulatović nema pravnu mogućnost da u nezavisnoj Crnoj Gori traži ponavljanje procesa jer je u Beogradu pravosnažno osuđen, ali dok mu je suđeno u njegovom prisustvu

Da je bilo drugačije, odnosno da je u vrijeme tog procesa u nekadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, njemu suđeno u odsustvu on bi sada mogao da traži ponavljanje postupka.

Begović je pojasnio da je Bulatović pravosnažno osuđen 2004. godine u Beogradu, a da je kasnije kada je Crna Gora postala nezavisna država predmet proslijeđen Podgorici.

“On je zbog krivičnog djela “silovanje” osuđen u Beogradu na pet godina zatvora. Kako je djelo počinio u vrijeme nekadašnje SRJ, pa kasnije mu je suđeno u SiCG, on je po podacima bio državljanin Crne Gore sa mjestom prebivališta na adresi u Podgorici.

Kleo se u djecu da mu je namješteno

Nakon osamostaljenja Crne Gore, kako je on bio crnogorski državljanin, predmet je proslijeđen Osnovnom sudu u Podgorici, koji je bio nadležan za njegovo slanje na izdržavanje kazne. Kako se nije odazivao na pozive da ide u zatvor, Osnovni sud u Podgorici je raspisao naredbu da se za njim raspiše međunarodna potjernica”, naveo je Begović.

Nekadašnji proslavljeni reprezentativac Srbije i Crne Gore i košarkaški as podgoričke Budućnosti, beogradskog FMP-a i Partizana krio se od 2004. godine. Jedno vrijeme, kako je policija imala podatke, navodno je boravio u Rusiji, a u protekle tri godine živio je i čak radio u Dominikanskoj Republici, gdje je prije nekoliko dana i uhapšen po potjernici NCB Interpol Podgorica.

Sud u Beogradu nije priznao njegovu odbranu i suze

Košarkaš je na suđenju, ali i u razgovoru sa prijateljima i ljudima iz sporta negirao da je sa tada maloljetnom gimnazijalkom iz Beograda na silu imao seksualni odnos u svom stanu.

Bulatović se kleo u djecu da mu je sve namješteno i da sve što piše u prijavi nije istina. Sud u Beogradu nije priznao njegovu odbranu i suze.

“Ne bih zalazio u moguće motive, ali vrlo je vjerovatno da se toliko dugo skrivao upravo zbog toga što on nije priznao to djelo, već je to negirao.

Moguće da je osjećao da bi bio u zatvoru kao nevin čovjek. To je njegov subjektivan osjećaj zbog čega mu se nije išlo na izdržavanje kazne”, naveo je Begović.

Tri godine do zastare

Da je Nikola Bulatović kojim slučajem uspio da se skriva još tri godine, vjerovatno, ne bi išao na izdržavanje kazne jer mu je 2014. godine bio rok za apsolutnu zastaru izvršenja presude.

Naime, on je osuđen na pet godina zatvora, a prema Krivičnom zakonu Crne Gore rok za apsolutnu zastaru za ta djela gdje je kazna od pet godina, se uvećava dvostruko.

Kako je njemu presuda postala pravosnažna 2004. godine zastara od deset godina je trebalo da stupi na snagu 2014. godine što bi značilo da bi sud po automatizmu, donio odluku da se izvršenje kazne obustavi.

Da je došlo do toga on bi pravno bio slobodan čovjek i protiv njega bi se povukla međunarodna potjernica, koja je u bazi Interpola godinama bila vidljiva u javnom dijelu zvaničnog sajta.

Bonus video: