Traže da se Arsenal proglasi za materijalno kulturno dobro

Pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Lidija Ljesar potvrdila je „Vijestima“ da je inicijativa dvojice admirala stavljena u dalju proceduru
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 09:34h

Admiral flote u penziji Branko Mamula i viceadmiral u penziji Mihailo Žarković zatražili su da se kompletno vojnopomorsko i istorijsko nasljeđe bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal proglasi za materijalno kulturno dobro pod zaštitom države.

Pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Lidija Ljesar potvrdila je „Vijestima“ da je inicijativa dvojice admirala stavljena u dalju proceduru kod Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

„Nakon dobijanja stručnih stavova ovih dviju institucija, admirala Mamulu i viceadmirala Žarkovića ćemo obavijestiti o rezultatima inicijative koju su podnijeli“, kazala je Ljesar.

Dvojica penzionisanih admirala svojim potpisima stali su iza inicijative grupe vojnopomorskih entuzijasta iz Boke i Podgorice, pa je početkom oktobra ministru kulture Branislavu Mićunoviću i ministru odbrane Boru Vučiniću upućen dopis sa zahtjevom da se kompletna i veoma bogata vojnopomorska zaostavština bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta što prije formalno-pravno proglasi za materijalno kulturno dobro pod državnom zaštitom.

Tivat idealno mjesto za formiranje pravog muzeja ratne brodogradnje

U dopisu je čelnicima dvaju ministarstava ukazano na činjenicu da je Tivat idealno mjesto za formiranje pravog muzeja ratne brodogradnje u koji bi u dogledno vrijeme trebalo da preraste aktuelna muzejska „Zbirka pomorskog nasljeđa“ koja je ljetos otvorena u marini „Porto Montenegro“ i koja predstavlja dio artefakata, predmeta, mašina, naoružanja, fotografija i dokumenata iz bogate istorije Arsenala duge skoro 120 godina.

„Imajući u vidu kompleksnost, bogatstvo i internacionalni značaj tih materijala, smatramo da bi se za realizaciju budućeg eventualnog projekta muzeja ratne brodogradnje u Tivtu, mogla dobiti materijalna i stručna pomoć iz inostranstva, posebno od država okruženja i centralne Evrope sa kojima Crna Gora danas zajednički baštini ove materijale, a u perspektivi i Evropske unije kroz adekvatne pretpristupne fondove”, stoji u dopisu dvojice admirala ministrima Mićunoviću i Vučiniću. Mamula i Žarković su naglasili da se vojnopomorsko i istorijsko nasljeđe iz vremena osnivanja i rada Arsenala od 1889. do 2007. i funkcionisanja vojnopomorske baze u Boki odnosi kako na Crnu Goru, tako i na Austriju, Mađarsku, Njemačku i Italiju koje imaju pravo da baštine dio te bogate tradicije.

Arhiva od kraja 19. do kraja 20. vijeka

Inače, kompletna dokumentacija Arsenala, izuzetno vrijedna arhiva nacrta brodova, naoružanja i opreme koja datira od kraja 19. do kraja 20.vijeka, te impozantna fotodokumentacija i razni materijalni artefakti – od alata i brodogradilišne opreme do naoružanja i sredstava ratne tehnike - država Crna Gora u čijem su oni formalnom vlasništvu ustupila je kompaniji „Adriatic Marinas“ – „Porto Montenegro“ radi prezentacije javnosti.

Dio tih materijala je od ljetos izložen i dostupan posjetiocima u objektu muzejske „Zbirke pomorskog nasljeđa“ koja je otvorena u sklopu „Porto Montenegra“, ali je glavnina, posebno kada je dokumentacija u pitanju, i dalje nedostupna javnosti, ali i naučnicima i istraživačima koji bi je željeli detaljnije proučiti.

Bonus video: