Tri izložbe na Cetinju

Narodni muzej Crne Gore danas otvara novu sezonu programa sa šest kulturnih događaja na dvije lokacije
61 pregleda 0 komentar(a)
Narodni muzej, Foto: Facebook
Narodni muzej, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.04.2018. 07:29h

Narodni muzej Crne Gore otvora danas novu sezonu programa i to sa šest kulturnih događaja na dvije lokacije. Najavljene su tri umjetničke izložbe, izložba kluba “Slobodno vrijeme”, projekcija filma “Kino otok” režisera Ivana Ramljaka, druženje uz DJ set. Svaka od izložbi otvorena je do 11. maja.

Izložba “Brisani prostori” makedonskog umjetnika Igora Toševskog biće otvorena večeras u 19 časova u Ateljeu “Dado” na Cetinju.

“Toševski je istražujući različite aspekte angažovanog likovnog jezika stvorio prepoznatljiv rukopis zasnovan na oštroj kritici društvenih prilika, zbog kojeg je nerijetko bio i žrtva cenzure, prije svega sredine iz koje dolazi” istakli su iz NMCG. Stručno vođenje kroz ovu izložbu biće organizovano sjutra, u 12 časova, a kustostkinja je Mirijana Dabović Pejović.

Postavka fotografija Peđe Đonovića, “Testament” biće izložena u galeriji “Miodrag Dado Đurić”, a otvaranje je u 20 časova. “Izložba predstavlja seriju fotografija posvećenu odabranim događajima opisanim u Bibliji - Starom i Novom Zavjetu, kojima se tumače univerzalne teme smisla i suštine ljudskog života - svjetlost i tama, rođenje i smrt, početak i kraj, dobro i zlo, radost i tuga. Jaje je dominantni element na fotografijama, simbolizuje mudrost, a pripisuje mu se i najbliskija veza sa ljudskom dušom”, opisuju organizatori. Izložbu je Narodnom muzeju Crne Gore poklonila autorova majka, gospođa Sonja Đonović. Kustos je Slobodan Vušurović.

Treća izložba “Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina”, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Sarajevo, takođe će biti otvorena večeras u CGU “Miodrag Dado Đurić” u 20 časova.

Bonus video: