Neka vam zdrav doručak bude imperativ

Uz doručak izaberite voće, prije nego sok, jer svježe voće sadrži više vlakana .
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 09:36h

Izbjegavanje doručka remeti uobičajen ritam između obroka i, pošto obnavlja nivo šećera u krvi čija se koncentracija smanjuje tokom noći, njegovo preskakanje loše utiče na zdravlje, izjavio je nakon nedavnog istraživanja dr Dejvid Ludvig nutricionista Dječije bolnice u Bostonu.

On naglašava kako je podjednako, kao i podizanje koncentracije šećera, važno šta jedete za doručak.

Prije svega, naglasio je on, ugljeni hidrati za taj obrok treba da sadrže vlakna.

Ostali savjeti:

Na etiketama namirnica obavezno provjerite sastojke i kalorije po obroku koje nosi.

Ako se opredijelite za doručak van kuće i uz taj obrok naručite i kafu, obavezno imajte u vidu da je kafa koja se služi u mnogim kafićima i restoranima nezdrava, visoko- kalorična i sa visokom koncentracijom zasićenih masti.

Za doručak izbjegavajte mesne prerađevine. Većina njih, poput slanine i kobasice, su povezane sa povećanim rizikom od bolesti srca, raka debelog crijeva, i dijabetesa tipa 2. Izuzetno je bitno da te namirnice nisu svakodnevno na vašem meniju za doručak.

Ako ste zdravi, jedno jaje dnevno za doručak ne može da vam naškodi. Međutim, povećan dnevni unos te namirnice povećava rizik za razvoj bolesti srca.

Uz doručak izaberite voće, prije nego sok, jer svježe voće sadrži više vlakana.

Neka vam postane navika da za doručak koristite blender: možete kombinovati voće, pšenične klice, jogurt, i ostale sastojke po želji i napraviti ukusan i zdrav obrok.

Bonus video: