Kotor Art bez antičkog teatra Teuta i Internacionalne smotre mode

Tokom 45 dana festivala, sa 1.700 učesnika iz 20 zemalja biće realizovano 120 programa u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuje 200 osoba
0 komentar(a)
KASANDRA, KOTOR ART, Foto: Duško Miljanić
KASANDRA, KOTOR ART, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 25.06.2011. 08:33h

Međunarodni festival KotorArt, koji se ove godine sastoji iz četiri segmenta počinje 2. jula Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, a završava se 15. avgusta izvođenjem predstave “Saloma”.

Tokom 45 dana festivala, sa 1.700 učesnika iz 20 zemalja biće realizovano 120 programa u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuje 200 osoba anagažovanih u festivalskim organizacionim timovima, a programi će se odvijati na 30 kotorskih pjaca.

Festival će ove godine, kako je saopšteno, koštati 595 hiljada eura, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i jedini je festival u regionu koji uživa pokroviteljstvo UNESCO-a. Prošle godine festival je koštao oko milion eura.

Nakon festivala pozorišta za djecu, od 10. jula do 15. avgusta simultano će se odvijati programi ostalih segmenata festivala, i to Don Brankovi dani muzike između 13. jula i 12. avgusta, zatim novi specijalni projekat Pisanje grada od 25. do 5. avgusta, Kotor Art teatar između 21. jula i 15. avgusta, i Pjaca filozofa od 5. do 12. avgusta.

Pisanje grada

Novina ovogodišnjegfestivala je pilot projekat Pisanje grada koji realizuju studenti, saradnici i profesori fakulteta umjetnosti sa Cetinja.

Projekat ima za cilj realizaciju umjetničkih radionica, a zasniva se na kreativnom procesu i interakciji sa gradom i ljudima. Učestovaće oko 50 ljudi u tom projektu za koji su superviziju uradili profesorka Radmila Vojvodić i docent mr Janko Ljumović.

"Nova produkcija je radionica u kojoj učestvuje 50 ljudi. Spomenuo bih da Don Brankovi dani muzuke koštaju daleko više nego što dobijaju od grada Kotora, i to više od sto odsto, koštaju oko 190 hiljada eura", bio je odgovor Mađelija.

Mađeli je istakao da će zbog ekonomske krize koja nije mimoišla ni Crnu Goru, festival ove godine imati 40 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, ali da se ne žale zbog toga jer će se vratiti bolji dani. Mađeli je konstatovao i da 70 odsto uloženog novca za ovaj festival ostaje gradu Kotoru.

"Tako da Kotor ulaže daleko manje kao grad u odnosu na ono što dobija i u ekonomskom smislu, a da ne govorim o renomeu, kvalitetu posjete... Ovaj festival je pokretač pažnje intelektualnog dijela svijeta, a Kotor čudo koje treba čuvati", kazao je Mađeli.

Na pitanje Vijesti da li pojedini segmenti festivala imaju prednost nad ostalim ako se uzme u obzir da je, recimo, festival pozorista za djecu koji ima 51 program dobio 120 hiljada eura, a pozorišni segment koji ima samo 4 predstave 140 hiljada eura, te zašto nema premijera, Mađeli je rekao da festival ima novu produkciju.

"Nova produkcija je radionica u kojoj učestvuje 50 ljudi. Spomenuo bih da Don Brankovi dani muzuke koštaju daleko više nego što dobijaju od grada Kotora, i to više od sto odsto, koštaju oko 190 hiljada eura", bio je odgovor Mađelija.

Na konferenciji za novinare govorili su i Petar Pejaković, predsjednik Fondacije kotorski festival pozorišta za djecu, Ratimir Martinović, umjetnički direktor Kotor Arta, Janko Ljumović u ime novog projekta Pisanje grada i Andrej Nikolaidis koji vodi Pjacu od filozofa.

U ime Opštine Kotor novinarima se obratila Ljilja Jovović sekretarka Sekretarijata za kulturu, a u ime Ministarstva kulture Dragica Milić.

Bez Teute, a smotra mode van festivala

Ove godine u okviru Kotor Art festivala neće biti održan festival Teuta: novi antički teatar i Internacionalna smotra mode.

Sekretarka za kulturu Ljilja Jovović pojasnila je da će se smotra mode održati, ali ne u okviru Kotor Arta.

"Održaće se trećeg vikenda jula mjeseca, imaće velike i značajne kreatore, ali kao poseban segment, kako je i postojala prije objedinjavanja kotorskih kulturnih manifestacija u Kotor Art festival 2008. godine. Ove godine su organizator smotre mode modna agencija Fabrika i Vesna Mandić iskazali želju da istupe iz programa Kotor Arta", pojasnila je Jovović.

Što se tiče festivala Teuta, Jovović je kazala da organizator tog festivala nije dostavio predlog projekta sa kojim bi participirali na festivalu.

"Činjenica je da nijesu dostavili svoj program, koncept, niti su iskazali želju za učešćem na ovogodišnjem festivalu", kazala je Jovović.

Bonus video: