Osuđeni službenici MUP-a iz Kotora i braća Keljmendija

Oni su osuđeni jer su kao saizvršioci počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 17:25h

Vijeće sudije Vesne Pean proglasilo je krivim bivšeg rukovodioca MUP-a, Filijale za upravne unutrašnje poslove Kotor Svetozara Popovića (52) i osudilo ga na godinu zatvora.

Krivom je proglašena i savjetnica u toj filijali Ksenija Mitrović (39)) koja je osuđena na zatvorsku kaznu od deset mjeseci. Oni su osuđeni jer su kao saizvršioci počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju.

Elvis Keljmendi (33) kojem je suđeno u odustvu jer je nedostupan nadležnim organima osuđen je na devet mjeseci, a njegov brat Liridon je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Popoviću, Mitrovićkoj i Liridonu u kaznu će biti uračunato vrijeme koje su proveli u Istražnom zatvoru, a ostatak kazne će izdržati po pravosnažanju presude. Izricanju kazne nije prisustvovao niko od okrivljenih, kao ni njihovi advokati.

U obrazloženju presude se navodi da su Popović i Mitrovićka 24. maja 2010. u svojstvu službenih lica umišljajno, podstreknuti od Elvisa Keljmendija da mu kao stranom državljaninu izdaju lična dokumenta, protivpravnim iskorištavanjem i prekoračenjem granica službenih ovlaštenja, pribavili korist za njega.

Oni su, kako se navodi, Elvisa Keljmendija upisali u registar crnogorskih državljana, nakon što je predao Mitrovićkoj lažnu javnu ispravu (rješenje o crnogorskom državljanstvu u koje su bili unijeti neistiniti podaci i koje je imalo lažni pečat i potpis).

"Elvis je 26. maja . 2010. godine predao i nepotpisan zahtjev za promjenu prebivalista, izdavanje lične karte, pasoša i vozačke dozvole, ia Mitrovićka je stog dana odobrila te zahtjeve tako da je dokumenta dva dana kasnije u filijali Kotor, iako po zakonu na to niie imao pravo. U presudi se dalje obrazlaže da je ista stvar i po istoj proceduri učinjena i u slučaju Liridona Keljmendija"navodi se u obrazloženju presude.

Bonus video: