U Bistrici svinje uginule, a ne zna se razlog

Zoran Filipović direktor veterinarske ambulante „Podgorica” tvrdi da su veterinari liječili samo jednu svinju u Bistrici.
249 pregleda 0 komentar(a)
Svinja Berislavci, Foto: Vladimir Otašević
Svinja Berislavci, Foto: Vladimir Otašević
Ažurirano: 15.06.2011. 15:00h

Za pet dana na imanjima u Bistrici uginulo je više od sedam svinja, što je uzbunilo mještane pomenutog naselja, rekao je Mladen Dobrović, kojem je sinoć uginulo jedno od tri praseta.

Kad je primijetio da je svinja bolesna Dobrović je zvao veterinarsku ustanovu “Mont Vet”.

" Pozvao sam Veterinarsku ustanovu „Mont Vet”, ali nisu mogli poslati nikog na moje imanje, jer je veterinarka koja je bila zadužena za naše naselje bila zauzeta.

Nakon što sam saznao da neće niko doći, pozvao sam Veterinarsku ustanovu “Podgorica”, iz koje je za nepuna pola sata dosao veterinar Musa Husović. Veterinar je došao u ponedjeljak posle 18 sati, tada je prase još bilo na nogama i dao mu injekcije.

U utorak ujutru svinja je bila u lošem stanju imala je temperaturu 42 stepena, zvao sam ponovo veterinara koji je došao tek oko jedan sat i konstatovao da prasetu nema spasa i da ga izolujemo od zdravih svinja jer će da ugine" kazao je Dobrović, koji tvrdi da je njegovo prase samo jedno od sedam svinja koje su u predhodnih pet dana uginule u naselju.

Ni veterinari ne znaju uzrok

Kasnije u toku dana su došli veterinari iz “Mont Vet-a-” ali nisu uspjeli ništa da urade.

" U noći između utorka i srijede prase je uginulo. S obzirom da znam da je za tako kratko vrijeme uginulo više prasadi u Bistrici, a čak je bilo sličnih slučajeva i u naseljima Bijelo Polje i Kurilo, u panici smo da nije neka bolest u pitanju" istakao je Dobrović, dodajući da ni veterinari ne znaju uzrok uginuća i da su previše ležerno shvatili situaciju. On tvrdi da mu je veterinar predložio obdukciju svinje prije nego što je ona uginula.

" Kada su kazali da izbacimo svinju napolje jer će uginuti, veterinar je pomenuo obdukciju, što nije u redu jer je prase još bilo živo i pokušavali smo da ga spasimo, tako da sam odbio da se uradi obdukcija" istakao je Dobrović, dodajući da veterinari nisu došli pošto je svinja uginula, a da jesu saglasio bi se da se uradi obdukcija.

Svetozaru Dobroviću iz Bistrica je takođe prije par dana uginulo prase.

"Ova uginuća nisu ni malo bezazlena. Bojim se da ne dođe do nekih većih razmjera. Šta ako je neka bolest koja može da pređe i na ljude, koji su u kontaktu sa bolesnim životinjama" pitao se Dobrović, ističući da je Bistrica bila pod vodom za vrijeme poplava, tako da nebi bilo čudno da se pojavi neka bolest. On navodi da ne traže nadoknatu za svinje, nego samo da znaju zbog čega su uginule.

Filipović: Znamo da je samo jedna svinja uginula

Zoran Filipović direktor veterinarske ambulante „Podgorica” tvrdi da su veterinari liječili samo jednu svinju u Bistrici.

" Po pozivu vlasnika idemo na imanja. Samo smo jednu svinju liječili iz tog naselja. Naš veterinar je htio da uradi obdukciju kako bi se utvrdio razlog uginuća, ali nije uspio jer se vlasnik protivio.

Vlasnik plaća obdukciju u ovakvim slučajevima, međutim, Dobrović to nije htio da učini. Procedura se zna, mi ne možemo “džabe” da radimo obdukcije životinja" istakao je Filipović, dodajući da vlasnici obično kasno zovu veterinare, tako da je u većini slučajeva nemoguće spasiti životinju.

Uginule životinje bacaju u Skadarsko jezero

Uginule životinje moraju da se zakopaju i zatrpaju sa krečom, kako ne bi došlo do zaraze. Mladen Dobrović je u toku dana uginulu svinju zakopao na metar ipo dubine na svom imanju i posuo krečom međutim, ne rade svi vlasnici to sa leševima životinja.

Ima slučajeva da se leševi životinja bacaju u jezero, ili pored puta na improvizovanim otpadima.

" Naša služba ne prati šta će vlasnik da uradi sa uginulom životinjom. Vlasnik je dužan da je propisno zakopa.

Ako obdukcijom utvrdimo postojanje zaraze, odmah obavještavamo inspekciju koja kasnije preduzima radnje kako bi se širenje zaraze zaustavilo" kazao je Zoran Filipović.

Bonus video: