Kultura nije trošak

Koncerti crnogorskih pjevačica Tanje Jabučanin i Svetlane Raičković dva su događaja koje je KIC “Budo Tomović” planirao za mart, a kompletan mjesečni program predstavljen je na konferenciji za novinare.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 17:00h

KONCERTI

"Koncert, planiran za 7. mart, je treći put moj poklon ženama uoči njihovog praznika uz želju da im svaki dan bude 8. mart. Ujedno ću promovisati i novi album koji ću podijeliti posjetiocima te večeri. Pored pjesama sa prvog i drugog albuma, izvešću blokove internacionalnih i etno pjesama", istakla je Raičković.

Za razliku od nje, koja je već imala koncerte pred podgoričkom publikom, cetinjskoj pop pjevačici Tanji Jabučanin ovo će biti prvi.

"Nastup je osmišljen kao moj comeback, dugo smo razmišljali o tome gdje bi bilo najbolje da se održi i odlučili smo se za KIC gdje smo dobili razumijevanje i podršku. Bitno je da naglasim da će gosti imati priliku da čuju moje stare pjesme prearanžirane, kao i neke nove sa albuma koji je u pripremi.

Imaću i goste, a to su Maja Odžaklijevska, Bojan Delić, Luka Đurđević, grupa “Crveno i crno” koja će me te večeri pratiti, kao i Dragan Koprivica, na čijem ću koncertu nekoliko dana kasnije i ja gostovati. Karte će biti puštene u prodaju 15-tak dana pred koncert, po cijeni od tri eura, a svi koji dođu uživaće u mediteranskom pop zvuku - obećala je Jabučanin.

U KIC-u će koncert takođe imati mlada kantautorka Anja Zagorac, koja nastupa pod umjetničkim imenom Anja Zett. Porijekom sa ovih prostora, rođena u Austriji, pjevaće 5. marta na šest jezika.

"Karijeru sam počela sa bendom, a nekoliko godina nastupam sama. Radujem se mom koncertu, na repertoaru će biti moje autorske pjesme i neki hitovi. Iako nastupam sama, željela sam da sve to što bolje zvuči, pa će mi ovoga puta pomoći Dragan Miljanović, koji će te večeri svirati sa mnom", kazala je Anja, čiji je nastup u sali Dodest, a i za njega su karte u prodaji po cijeni od tri eura.

Nijesu zaboravljeni i ljubitelji klasične muzike, pa je za njih rezervisan 2. mart kada će se u sali KIC-a u organizaciji Matice srpske predstaviti prvaci Opere Beogradskog narodnog pozorišta, 16. mart kada nastupa duo Verice Čuljković, 26. mart kada je koncert trija “Orlando”, dok je za 28. mart zakazana promocija novog CD-a gitarskog dua Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

FILMSKI PROGRAM

U okvriu filmskog programa od 9. do 13. biće održan ex-Yu fest koji će biti otvoren ostvarenjem Danila Šerbedžije, a biće ukupno prikazano 10-tak filmova.

POZORIŠNE PREDSTAVE

Što se tiče dramskog programa, za ovaj mjesec predviđene su dvije premijere - predstave “Ebeceda” 29. marta u kojoj glume polaznici Dodest radionice, kao i ostvarenja dramskog pozorišta Impuls “Gorke suze Petre fon Kant”.

DANI FRANKOFONIJE

Ovog mjeseca u KIC-u će se, između ostalog, organizovati i Dani frankofonije, a svoj program imaće i Američki ugao. Već standardno, posljednjeg ponedjeljka u mjesecu biće organizovane Avi noći. Između ostalog, zakazana su gostovanja amaterskih pozorišta iz Bijelog Polja i Kolašina, te koncert KUD-a Vrelo Ibra. Posljednji dan marta rezervisan je za veče Dragana Koprivice, a 28. će, sat vremena prije koncerta gitarskog dua, biti otvorena i prva samostalna izložba Saše Popovića “Dodir Crne Gore”.

"U januaru smo imali 15 programa i oko 1200 posjetilaca, a u februaru 30 i oko tri i po hiljade posjetilaca, dok u ovom mjesecu imamo 40-tak programa, pa se nadamo da će biti i do pet-šest hiljada posjetilaca. Iako mnogi misle da je kultura trošak, ona nije nego dobit jer nas tjera da se razvijamo i idemo naprijed. Tako će i ovog mjeseca KIC-biti srce kulture grada", zaključila je na jučerašnjoj konferenciji direktorica ove institucije Snežana Burzan.

Galerija

Bonus video: