Podnijeli krivične prijave SDT-u protiv članova Administrativnog odbora

Vujičić tvrdi da je “potkradanjem” izborne volje građana, formirana “neustavna na korupciji zasnovana Skupština Crne Gore”
65 pregleda 2 komentar(a)
Građanska akcija, Foto: PR Centar
Građanska akcija, Foto: PR Centar
Ažurirano: 18.12.2017. 14:03h

Grupa građana “Građanska akcija” podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, protiv članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, zbog toga što su, kako tvrde, poslaničke mandate dobili suprotno odredbama Ustava Crne Gore.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, kazao je, na pres konferenciji, da je ta organizacija podnijela krivične prijave protiv Luiđa Škrelje, Marte Šćepanović i ostalih članova Administrativnog odbora, da bi, kako je rekao javnosti, predstavnicima OEBS-a i Evropske Unije (EU) ukazali na uzrok “sistemske korupcije u Crnoj Gori”.

“Pomenuti poslanici učestvuju u visokoj korupciji zbog toga što su dobili poslaničke mandate suprotno odredbama Ustava. Na dan izbora prošle godine, birači svoj glas nisu dali upravo pomenutim poslanicima, već su glasajući za listu dali glas svim kandidatima na listi. To kako su mandate dobii upravo Škrelja, Marta i ostali, a ne nek drugi kandidati predstavlja najveću korupciju u Crnoj Gori”, smatra Vujičić.

On tvrdi da je “potkradanjem” izborne volje građana, formirana “neustavna na korupciji zasnovana Skupština Crne Gore”.

“Takva Skupština odlučuje ko će biti predsjednik Vlade, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik Sudskog savjeta, Vrhovni državni tužilac, Zaštitnih ljudskih prava, predsjednik Agencije za sprečavanje korupcije, sudija Ustavnog suda itd. Ove ustanove i institucije postaju dio sistemske korupcije koja je porobila crnogorsko društvo ”, pojasnio je Vujičić.

On je podsjetio da je Građanska akcija na “visoku korupciju u izbornom procesu”, dopisom ukazala Agenciji za sprečavanje korupcije i Zaštitniku ljudskih prava.

“Nažalost, reakcije pomenutih institucija bile su u cilju zaštite uspostavljene sistemske korupcije, što je i očekivano, s obzirom da su pomenute institucije karike u lancu sistemske korupcije u Crnoj Gori”, ocijenio je Vujičić.

On je pozvao predstavnike OEBS-a i Delegacije EU da se izjasne o, kako je rekao, nepoštovanju biračkog prava u Crnoj Gori, jer “crnogorske korumpirane institucije ne žele da zaštite ustavno pravo birača na neposredni izbor odbornika i poslanika”.

“Tražimo od Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da upoznaju građane sa sistemskim i masovnim nepoštovanjem biračkog prava, koje za posljedicu ima uspostavljenu sistemsku korupciju u Crnoj Gori”, naveo je Vujičić.

Nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, Stevan Džaković, kazao je da je Savjet RTCG, na sjednici održanoj 28. novembra, sugerisao direktoru TVCG da u budućim programskim sadržajima budu tretirane i teme izbornog modela i prava građana na neposredni izbor njihovih predstavnika na lokalnom i državnom nivou.

“Nismo zadovoljni onim jednim tretmanom, koji je počeo preko emisije TV Magazin. Tražimo od Javnog servisa da se, u skladu sa preporukom Savjeta, posveti interesima države i građana i da organizuju više okruglih stolova, uz obavezno prisustvo predstavnika Vlade i OEBS-a, kao i lidera opozcije, posebno onih koji su obećali da će tražiti uvođenje otvorenih izbornih lista”, naveo je Džaković.

Kandidat za predsjednika Crne Gore, Vasilije Miličković, pozvao je predsjednike opozicionih partija da odgovore na koji način on ili, kako je dodao, Nikola Tesla, slobodnom voljom građana na izborima, mogu biti izabrani kao “narodni poslanici u Skupštini Crne Gore”, ukoliko, kako je kazao, nisu po volji lidera partija.

“Sa ovim pitanjem optužujem lidere stranaka da su u visokoj zoni korupcije, što potvrđuje i krivična prijava. Za odgovor na ovo pitanje, svim liderima opozicije i predsjedniku Ustavnog suda, podižem nagradu i, javno se obavezujem, na 30 hiljada eura”, poručio je Miličković.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momir Joksimović, kazao je da ta partija od lidera opozicije zahtjeva da odmah pokrenu inicijativu da se izborni zakoni usklade sa crnogorskim Ustavom “ukoliko i danas budu ignorisali ponudu gospodina Miličkovića“.

“Kako biste konačno prestali da kradete narodnu volju, kako bi narod, konačno, svojom slobodno izraženom voljom bio u prilici da i Teslu ugura u Parlament, umjesto vaših vječitih poltrona poslanika”, poručio je Joksimović.

Bonus video: