„Petar Kočić” i „Šekspir i Servantes” u biblioteci u Budvi

Nakon svečanog potpisivanja u holu Akademije znanja u Budvi otvorene su izložba “Petar Kočić” u prostoru Narodne biblioteke Budve u istoj zgradi, koju je priredila Ljilja Petrović Zečić i “Šekspir i Servantes” čiji je priređivač Aleksandar Jerkov
157 pregleda 0 komentar(a)
biblioteka budva, Foto: Vuk Lajović
biblioteka budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.11.2017. 12:24h

Direktori Narodne biblioteke Budve, Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” iz Beograda, Narodne i univerzitetske biblioteke iz Banja Luke, Mila Baljević, Aleksandar Jerkov i Ljilja Petrović Zečić potpisali su preksinoć protokol o saradnji pod nazivom „Tri B“.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Đorđije Vujović kaže da ova saradnja ima simbolični značaj.

Nakon svečanog potpisivanja u holu Akademije znanja u Budvi otvorene su izložba “Petar Kočić” u prostoru Narodne biblioteke Budve u istoj zgradi, koju je priredila Ljilja Petrović Zečić i “Šekspir i Servantes” čiji je priređivač Aleksandar Jerkov.

„Neki bi zapitali šta to povezuje Banja Luku i Budvu. Laici bi rekli da oba počinju slovom B, i da su ženskog roda. Ali, tri su znamenite lčičnosti koje povezuju ih. To su Stefan Mitrov Ljubiša, Petar Kočić i jedan znameniti Budvanin Špiro Bocarić, brat slikara Anastasa Bocarića. Špiro Bocvarić je bio upravnik Muzeja Vrbaške banovine pred Drugi svjetski rat. Kočić izrasta na djelu Ljubiše i spominje ga u svojim zapisima. Kod Ljubiše imamo Kanjoša Macedonovića, kod Kočića je David Štrbac, koji progovara oštrim jezikom, kao i Stefan Mitrov Ljubiša u Dalmatinskom saboru“, kazala je Petrović Zečić.

Otvarajući izložbu “Šekspir i Servantes”, Jerkov je kazao da su predstavljeni panoi od različitih izložbi koje je priredila beogradska biblioteka.

„Da je nekim čudom dobri duh ovih naših okupljanja, koji je tih i jedva vidljiv, obično stane negdje u stranu , poznavao Šekspira, Šekspir bi večeras bio sa nama. Jer, nema tog čovjeka u svemiru, koga on ne bi pronašao, kojeg ne bi doveo, i kojem ne bi pružio priliku da uživa u ljepoti knjiženosti i ljepoti jedne bliskosti . Meni je čast da je taj dobri duh, moj cjeloživotni prijatelj i da je i on večeras sa nama. Zahvaljajem mu što me je uvijek vraćao Budvi, i vraćao Budvu meni, a to meni znači“, kazao je Jerkov.

Sinoć je upriličen pjesnički matine u okviru kojeg će učestvovati pjesnici: Dragan Jovanović Danilov, Živorad Nedeljković, Radoslav Milišević, Ružica Komar, Stanka Rađenović Stanojević i Bećir Vuković.

Program će se odvijati u prostoru Narodne biblioteke Budve.

Bonus video: