Ukinut pritvor Branki Milić: Drago mi je što sam izdržala štrajk glađu

Takvu odluku vijeće je donijelo nakon što je njen advokat Jugoslav Krpović tražio da se pritvor njegovoj branjenici zamijeni nekom drugom mjerom
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2017. 16:29h

Vijeće podgoričkog Višeg suda ukinulo je danas pritvor Branki Milić, optuženoj da je član kriminalne grupe koja je planirala državni udar u noći parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, saznaju "Vijesti".

Takvu odluku vijeće je donijelo nakon što je njen advokat Jugoslav Krpović tražio da se pritvor njegovoj branjenici, koja već desetak dana štrajkuje glađu, zamijeni nekom drugom mjerom kojom bi se obezbijedilo njeno prisustvo suđenju.

"Nisam iskereno da vam kažem očekivala, znači presrećna sam i drago mi je što sam izdržala štrajk glađu i nemam riječi", rekla je Milić

Prekidate li sada štrajk?

"Da sad sam prekinula kada sam čula da su me pustili, znači prekinula sam poslije 13-14 dana drugi puit trajk glađu i idemo sada u Klinički centar pošto imam problema sa očima", kazala je Milić.

Da li ćete odazivati uredno pozivu suda?

"Naravno, pa meni je najviše u interesu i to mi je bilo od samog početka u interesu da se istina iznese na vidjelo i zbog Crne Gore i zbog Srbije i zbog moje porodice i ovih divnih ljudih u ZIKS, ovih komandirki bez kojih ne bi izdržala sve to", rekla je Milić.

Kako se osjećate?

"Osjećam se iscrpljeno i zbog ovog štrajka glađu, ali više zbog toga što nisam imala mogućnost da se branim, to je jedan strašan osjećaj kada vas uvedu i zaključaju, to je otprilike to način pristupa pravdi je meni godinu dana bio onemogućen i to je ta nepravda, ta nemoć to je to što čovjeka ubija. Ja sam bila godinu dana u toj samici skoro totalnoj izolaciji, ja jesam tražila jednokrevetnu sobu ali ovako nešto vjerujte strašno je, ali to kažu "ne moze nam niko ništa jači smo od sudbine" jel tako", kazala je Milić.

Advokat Branke Milić, Jugoslav Krpović je rekao da je i ranije očekivao da će ona biti puštena da se brani sa slobode.

"Na to je već ukazivala odluka koja se desila gotovo prije godinu dana. U istoj procesnoj bila je i optužena Hristić Kristina i ona se već devet mjeseci brani se sa slobode i onda zašto ne bi isto standardi primijenili i za Branku Milić. Međutim s obzirom da je išao ovaj postupak kako je išao, pravo da vam kažem u zadnje vrijeme sam počeo da gubim nadu i mislio sam da ona neće živa izaći iz pritvora", kazao je Krpović.

On je dodao da je Mitropolija crnogorsko-primorska dala garanciju za Branku Milić da bude smještena u manastiru Duga na Bioču.

"Tu će biti zbrinuta. imaće riješen smještaj, ishranu zdravstvenu zaštitu, biće joj omogućen prevoz od manastira do suda. Branka Milić je jedna osoba jako disciplinovana kada je uspjela da se brani iz pritvora, ona će to još bolje raditi sa slobode u ovim uslovima koji su adekvatni imaće uvid u video materijale i kada izađe i kada se oporavi. Nadam se da će moći aktivno da učestvuje tokom izvođenja dokaza. Ona je od samog starta pritvaranja pokušavala da učestvuje aktivno u postupku, međutim ona je u tome onemogućavana od strane policije i od strane SDT-a. Vidjeli ste i na samom suđenju da je dosta puta prekidana i da joj predsjendica vijeća nije dozvoljavala da se izjasni o svim činjenicama za koje smatra da joj idu u prilog", rekao je Krpović.

Kako pouzdano saznajemo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) se nije protivilo predlogu da se pritvor optuženoj Branki Milić zamijeni nekom drugom mjerom kojom bi se obezbijedilo njeno prisustvo u daljem postupku.

Galerija

Bonus video: