VREMEPLOV: Gradnja u Boki da se ograniči

Oni naglašavaju da se “gomilanje urbanističkih struktura duž obale i oko Boke Kotorske mora ograničiti jasno utvrđenim i poštovanim zelenim koridorima“, kao i da se „u tekstu mora jasno naznačiti da se u tim zonama zabranjuje bilo kakva gradnja”
0 komentar(a)
Boka, Boka Kotorska, Foto: Shutterstock
Boka, Boka Kotorska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2017. 08:59h

Tekst Nacrta prostornog plana je preobiman i prikriva stvarno važne činjenice i iskaze, a veliki broj podataka i iskaza u suprotnosti su ili su nejasni, piše u zvaničnom komentaru na Prostorni plan Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ). GTZ, jedan od glavnih partnera Vlade u više kapitalnih projekata, tvrdi da Plan “pokazuje trend otvaranja mogućnosti interpretacije, umjesto davanja jasnih tvrdnji”.

Oni naglašavaju da se “gomilanje urbanističkih struktura duž obale i oko Boke Kotorske mora ograničiti jasno utvrđenim i poštovanim zelenim koridorima“, kao i da se „u tekstu mora jasno naznačiti da se u tim zonama zabranjuje bilo kakva gradnja”.

“Prevođenje vode iz rijeke Tare u Moraču je neprihvatljivo, jer se time ozbiljno ugrožavaju prirodni resursi i budući potencijal za razvoj turizma. Takav predlog stavlja CG u poziciju zemlje sa prioritetom proizvodnje energije, a ne ekološke države”, piše u dokumentu koji naglašava da se više pažnje mora posvetiti energetskoj efikasnosti.

Bonus video: