Miki i Riki trče počasni krug

Raspolažem informacijom, koju sam dobio iz krugova bliskih KANA, da je, u međuvremenu, šestočlana ekipa arhitektica i arhitekata KANA (ja sam bio golman) spala na dvije arhitektice...
87 pregleda 2 komentar(a)
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.06.2017. 17:20h

One pill makes you larger/ And one pill makes you small/ And the ones that mother gives you/ Don't do anything at all Jefferson Airplane (Grace Slick), "White Rabbit", Surrealistic Pilow (RCA Victor, 1967.)

Taman uzeh da listam Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji - vala bi red bio, rekoh, da i ja kažem dvije o tom iznimno važnom državnom normativnom aktu, obzirom da se javna rasprava završava u onaj tamo ponedeljak, 12. juna - kad mi, ne lezi vraže, javiše komšije - Blokopetičani (Blokaši) - da KANA počinje "sa projektom građanske participacije u procesu urbanističkog planiranja na teritoriji Bloka V".

Na tu vijest me "neka laka tuga ovi", što bi rekao pjesnik - upravo iz razloga što je taj projekat utemeljen na mojoj blistavoj ideji - jednoj od najblistavijih ideja koje su mi ikad pale na pamet - i što taj projekat sigurno ne bi bio osmišljen, tj. definisan i napisan bez mog nadasve konstruktivnog doprinosa - a pogotovo iz razloga što, u ovom trenutku, nisam u poziciji da doprinesem realizaciji tog projekta - ni na koji način.

Naime, ekskomuniciran sam - izopšten sam iz KANA - i to bez ikakvog obrazloženja - i bez dopisa kojim bi moje izopštenje bilo, ako ne obrazloženo, a ono barem oficijelno konstatovano. Tako da sam trenutno u situaciji koja bi se mogla okarakterisati (i) kao svojevrsni (pravni) vakuum.

Nisam više upućen u planove KANA - ali jesam u prilici da i dalje javno nastupam pod firmom KANA - na svoju ruku i bez ikakvih obaveza - jer sam i dalje, formalno, član KANA. Ili, drugim riječima - ne učestvujem - odavno, ne sjećam se više od kad - u procesima donošenja odluka iza kojih stoji KANA, a te se odluke - poput ove o pokretanju projekta koji navodno ima (a zapravo nema) za cilj podizanje svijesti o nužnosti aktivnog uključivanja zainteresovanih građana Bloka V u procese urbanističkog planiranja vezano za Blok V - donose i u moje ime. Što, bez sumnje, može rezultirati svakovrsnim nesporazumima. Da ne pominjem da sam jedini među članovima KANA sa adresom stalnog prebivališta u Bloku V - i da sam, stoga, posebno osjetljiv po pitanju Bloka V.

I zato me sve što se tiče eventualnog angažmana KANA u Bloku V izbacuje iz ravnoteže - pogotovo ako taj angažman ne podrazumijeva ozbiljan rad - nego mahanje repićima radi mahanja repićima. Oko toga smo se i razišli. Neću da mašem repićem, a neću ni da se maše repićima u moje ime - i stoga mi morate dozvoliti/oprostiti (još) par redaka na ovu temu.

Naime, raspolažem informacijom, koju sam dobio iz krugova bliskih KANA, da je, u međuvremenu, šestočlana ekipa arhitektica i arhitekata KANA (ja sam bio golman) spala na dvije arhitektice - mnogo mlade, mnogo slatke. Njihova konspirativna imena su Miki i Riki - i ne raduje me, u principu, što Miki & Riki vrlo rezolutno - uprkos sveopštoj inertnosti, rezignaciji i razmimoilaženjima koja su rezultirala dezintegracijom (da ne kažem žalosnim raspadom) Grupe KANA - istrajavaju na priči o realizaciji pomenutog projekta - koji finansira FAKT (Fond za aktivno građanstvo, faktcg.org).

Na stranu što Riki nije učestvovala u pisanju projekta - u potpunosti je ignorisala napore usmjerene u tom pravcu - a Miki jeste učestvovala u pisanju projekta, ne sporim, ali njen doprinos je bio apsolutno minoran - gotovo beznačajan. Miki se barem upisala, što bi se reklo, a Riki ni toliko.

Ali zato se mudra Miki upisala kao rukovodilac projekta - što je činjenica koju u ovom trenutku koristi - odnosno zloupotrebljava - kao opravdanje za preuzimanje svih ingerencija vezano za realizaciju projekta - a i šire.

"Institucije državne i lokalne uprave koje su nosioci izrade planske dokumentacije" kaže Miki u tekstu koji je objavljen prije nekoliko dana u novinama, "ni na koji način ne stimulišu građane i struku da artikulišu sopstvene interese putem aktivnog učešća u procesima planiranja. Sadašnji zakonski okvir poznaje javnu raspravu kao jedini mehanizam učešća građana u procesima planiranja, što je neadekvatno i što za posljedicu ima apsolutnu dominaciju privatnog interesa, podržanog od strane državne ili lokalnih uprava u konačnom planskom rješenju".

Miki je ove dvije rečenica prepisala - od riječi do riječi - iz projekta koji je potpisalo šest članica i članova KANA (tačka C / Opis projekta / 1. Sažetak projekta) - odnosno cijela KANA - bez obzira što dvoje nije učestvovalo u pisanju. Projekat, dakle, nije potpisala samo Miki - i vrlo sam sklon da njenu potrebu da prisvoji te dvije rečenice tumačim kao ne baš sasvim časnu.

Na stranu što je upravo meni pripala čast, obzirom na pomenute okolnosti, da napišem taj Sažetak projekta - ja sam autor Sažetka - i u integralnoj verziji to izgleda ovako:

"Cilj projekta je da se podigne svijest građana i arhitektonsko-urbanističke struke o javnom interesu i da se podstakne njihovo aktivno učešće u procesima izrade planske dokumentacije.

Institucije državne i lokalne uprave koje su nosioci izrade planske dokumentacije ni na koji način ne stimulišu građane i struku da artikulišu sopstvene interese putem aktivnog učešća u procesima planiranja. Sadašnji zakonski okvir poznaje javnu raspravu kao jedini mehanizam učešća građana u procesima planiranja, što je neadekvatno i što za posljedicu ima apsolutnu dominaciju privatnog interesa, podržanog od strane državne ili lokalnih uprava u konačnom planskom rješenju.

Naše aktivnosti usmjerene su u pravcu informisanja građana i pružanja stručne podrške, te osmišljavanja i sprovođenja strategija u cilju intenziviranja građanske participacije u procesima izrade urbanističkih planova, isključivo u pozitivnoj atmosferi konstruktivnog dijaloga između svih aktera u donošenju odluka koje se tiču prostora."

Dakle, ovo ne kaže Miki nego KANA - a ako ćemo baš precizno - onda ja to kažem. Jedno je kad Vanja Kovačević, ugledni TV novinar i vrsni kompilator, koristi moje rečenice kao da su njegove - a drugo je kad to čini Miki - jer Miki ima ona dva mala slova - "d" i "r" - ispred imena - i u obavezi je, za razliku od gospodina Kovačevića, da se ponaša u skladu sa tzv. akademskom etikom - svuda i na svakom mjestu.

Dakle, najbolje bi bilo da Miki & Riki batale sprdnju sa mojim projektom - i da lijepo vrate damama i gospodi iz FAKT tih 3.000 eura koliko smo dobili za realizaciju projekta - nadam se da se Miki & Riki u međuvremenu nisu našalile sa tim parama - pa da lijepo priznamo, i sebi i damama i gospodi iz FAKT, da KANA nije u stanju da realizuje taj projekat - ni u integralnoj postavi, a pogotovo ne kao Miki & Riki - i da sve lijepo zaboravimo.

Druga opcija, manje elegantna, bila bi - u slučaju da Miki & Riki riješe da i formalno preuzmu projekat - da lijepo obavijeste FAKT da su me isključile iz odlučivanja vezano za sprovođenje projekta i da obrazlože tu odluku. A onda bih sa damama i gospodom iz FAKT razgovarao na temu moje pozicije vezano za projekat iz kojega sam isključen - bez obzira na činjenicu da sam taj projekat osmislio i da sam vrlo konstruktivno doprinio pisanju toga projekta.

Toliko o tome - i oprostite - nadam se da ću u najskorije vrijeme biti u prilici da vas obavijestim - sve vas - da je ova mučna epizoda okončana na radost svih koji smo učestvovali u njoj.

Bonus video: