Erdmanov komad koji ne gubi na aktuelnosti

Predstava "Samoubica" Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića premijerno će biti izvedena večeras na Velikoj sceni
138 pregleda 0 komentar(a)
Samoubica predstava, Foto: Duško Miljanić
Samoubica predstava, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 25.05.2017. 07:35h

Obilježavanja jubileja - 20 godina obnovljenog zdanja pozorišta i premijerng izvođenje predstave “Samoubica”, bili su povod juče organizovane konferencije za medije u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predstava “Samoubica” Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića premijerno će biti izvedena večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati. Adaptaciju drame potpisuju Žanina Mirčevska, Slobodan Obradović i Veljko Mićunović, dramaturg je Slobodan Obradović, kostimografkinja Jelena Stokuća, scenografiju i izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, scenski pokret Nada Vukčević, izvršni producent je Nela Otašević.

U predstavi igraju Mišo Obradović, Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Dušan Kovačević i Branimir Popović.

Veljko Mićunović kazao je da ga je za rad inspirisala aktuelnost ovog Erdmanovog teksta, s obzirom na to da živimo u svijetu gdje jača uticaj medija i društvenih mreža.

“Inspirisala me je njegova vječita aktuelnost, a donekle me za to vezuje što danas živimo u svijetu medija, pogotovu društvenih mreža, koji proizvode poluinformacije koje se ne mogu zaustaviti. Odatle i kreće ova naša predstava”, kazao je Mićunović.

Glumac Mišo Obradović koji igra glavnog lika Semjona Semjonovića Podsekaljnikova, kazao je da je došao u životno doba kada bira sa kim radi, a ne šta radi. Zbog toga je, tvrdi, ova uloga došla u pravo vrijeme.

“Ono što ću ja ponijeti iz ovog projekata je mnogo više od rezultata, koji ću ostvariti kod publike”, kazao je.

Njegov kolega Dušan Kovačević, koji igra Pugačova, takođe se osvrnuo na aktuelnost ove teme.

“Tekst je nastao 1928. kada je pokazano kako sistem proždire jednu nevinu žrtvu. Sto godina kasnije sistem je mnogo brutalniji, a žrtava je mnogo više”, kazao je Kovačević.

Višednevno obilježavanje jubileja

Višednevno obilježavanje dvadesetogodišnjice otvaranja nove zgrade CNP-a počinje danas na Velikoj sceni u 12 sati kada će premijerno biti prikazan film “Ad honorem” po scenariju i u režiji Gorana Bulajića.

Film je nastao u produkciji CNP-a u cilju da se kroz igrano-dokumentarnu formu ovjekovječe najznačajniji događaji ove institucije od 1953. godine.

U nedjelju 28. maja na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati biće održan muzičko-scenski spektakl pod nazivom “Na dobrom glasu“.

Uz pratnju revijalnog orkestra CNP-a pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci će izvoditi popularne pop, rok i džez melodije. Koncert je humanitarnog karaktera i sav prihod od ulaznica biće doniran Institutu za dječije bolesti Kliničko bolničkog centra Crne Gore.

U utorak 30. maja u 19 sati u press sali CNP-a biće promovisana edicija “Nagrađene drame” koja je ustanovljena 2011. i podrazumijeva savremene domaće dramske tekstove nagrađene na konkursu CNP-a i na Bijenalu crnogorskog teatra. Urednik edicije je Goran Bulajić a ovom prilikom publici će biti predstavljeni naslovi: “Kalina proces“ Vaska Raičevića, “Šćeri moja“ Maje Todorović i “Otvoren kraj” Jovane Bojović.

U okviru jubileja, CNP će prirediti i gostovanja pozorište iz regiona.

Bonus video: