VREMEPLOV: Tajni dogovor o imunitetu za državljane SAD

Na sporazum o osnivanju suda, SAD su prvo stavile potpis 2000. da bi ga dvije godine kasnije povukle, pravdajući to mogućim “politički motivisanim optužnicama”
0 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2017. 10:22h

Vlade Crne Gore i SAD postigle su 19. aprila sporazum kojim se CG obavezala da Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ne izručuje državljane SAD koji bi pred njim mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi CG i Stejt departmentu. CG je tako ušla u krug od preko 100 država, uglavnom iz Trećeg svijeta, koje su sklopile kontroverzni sporazum, nazvan “Član 98”, kojim SAD izbjegavaju nadležnost MKS.

Na sporazum o osnivanju suda, SAD su prvo stavile potpis 2000. da bi ga dvije godine kasnije povukle, pravdajući to mogućim “politički motivisanim optužnicama”. Stručnjaci za međunarodno pravo i organizacije za zaštitu ljudskih prava dovode u pitanje legalnost ovakvih sporazuma.

Od susjednih zemalja, sporazum su potpisale Albanija, Makedonija i BiH, dok su Slovenija i Hrvatska 2003. odbile, iako su Amerikanci to izričito zahtijevali, prijeteći da će povući obećanu vojnu pomoć u desetinama miliona dolara. I visoki zvaničnici EU žestoko su kritikovali SAD zbog odluke da ne prizna MKS.

Bonus video: