Ko je kriv za smrt 35 osoba na moru

Vijeće sudije Predraga Tabaša u ponovljenom postupku u oktobru prošle godine donijelo je oslobađajuću presudu okrivljenima
159 pregleda 24 komentar(a)
Žrtva, Mis Pat (Novine)
Žrtva, Mis Pat (Novine)
Ažurirano: 08.04.2017. 06:32h

Apelacioni sud odlučio je da održi glavni pretres optuženima za brodolom barke Mis Pat u avgustu 1999. godine u crnogorskim vodama, kada je stradalo 35 osoba.

Ta informacija potvrđena je „Vijestima“ iz suda.

Prethodno je 6. marta održana sjednica vijeća na kojoj se raspravljalo po žalbi državnog tužioca na oslobađajuću presudu šestorici okrivljenih za tu nesreću.

Sud je rješenjem odlučio da se radi pravilnog utvrđivanja činjenica održi glavni pretres.

Portparolka Apelacionog suda Ivana Kovačević, kazala je “Vijestima” da je glavni pretres zakazan za 24. april.

„Krivični predmet protiv optuženih Gaši Agima i drugih, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv opšte sigurnosti nalazi se u radu pred Apelacionim sudom. Vijeće Apelacionog suda je po održanoj sjednici vijeća, 6. marta donijelo rješenje kojim je odlučilo da se pred ovim sudom održi pretres, radi pravilnog činjeničnog utvrđivanja. Predmet se ne može vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje, jer je presuda već jednom ukinuta. Dakle, u konkretnom slučaju nakon održavanja pretresa vijeće ovog suda će donijeti odluku. Pretres je zakazan za 24. april”, piše u odgovoru Kovačevićeve.

Vijeće sudije Predraga Tabaša u ponovljenom postupku u oktobru prošle godine donijelo je oslobađajuću presudu okrivljenima.

Zbog potapanja broda Mis Pat, prema navodima optužnice, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja, Refik H. Hodžić, Joko P. Nikaljević i Saša Lj. Boreta.

U optužnici se navodi da su Agim Gaši, Ramadan i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Itailje uz novčanu naknadu.

Piše da su se udružili sa Nikaljevićem, Boretom i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli preko Jadrana u pravcu Italije.

U omanji brod Mis Pat bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade.

Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo.

Bonus video: