Film “Loving Vinsent” udahnuo život slikama

Radnja je sastavljena od 800 pisama koja je umjetnik pisao i sadrži dramatične rekonstrukcije događaja koji su doveli do smrti
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2016. 16:39h

U jednom od posljednjih pisama koje je legendarni Vinsent van Gog napisao stoji: "Istina je da mi ne možemo na drugi način pričati osim putem naših slika". Sada je grupa filmskih stvaralca, umjetnika i velikih fanova Vinsenta van Goga odlučila da njegove riječi uzme za ozbiljno.

Film o njegovom burnom životu i misterioznoj smrti pod nazivom "Loving Vincent" je u povoju i biće napravljen od animiranih slika u stilu Van Gogovih djela.

Trejler koji ga najavljuje i koji se može pogledati na Jutjub servisu pokazuje zapanjujuć intenzitet slika kojima je udahnut život.

Priča animiranog dokumentarca, koji će režirati poljska slikarka Dorota Kobijela i reditelj Hju Velčmen, biće ispričana u potpunosti kroz slike i likove kojima je Van Gog udahnuo život - zvjezdane noći, polja prekrivena snijegom, mračne ljubitelje absinta, vrijedne poštare...

Preko 120 kultnih Van Gogovih djela uključeno je u narativ, a osjećaj pokreta koji nose pretvoren je u stvarna kretanja zahvaljujući napornom radu na ručno rađenim animacijama. Radnja je sastavljena od 800 pisama koja je umjetnik pisao i sadrži dramatične rekonstrukcije događaja koji su doveli do njegove smrti.

Ako ste vješt slikar i veliki fan Van Goga sa dosta slobodnog vremena, organizacija "Loving Vincent" je u procesu regrutovanja slikara kako bi ih obučila da rade u stilu velikog umjetnika, sa ciljem doprinošenja ovoj epskoj viziji. Odabrani će vježbati i raditi u filmskom studiju u Gdanjsku do avgusta 2016. Detaljnije informacije o konkursu dostupne su na web adresi join.lovingvincent.com.

Galerija

Bonus video: