Zvijezde podmićuju žiri kako bi njihov film dobio priznanje

Među osumnjičenima za podmićivanje je Anđelina Džoli, koja se navodno nije ustručavala da 2011. godine pozove članove HFPA-e kako bi osigurala nominaciju za film “Tourist”, ali sagovornik New York Posta tvrdi da je to čak i umjereno u odnosu na ono što ostali čine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2015. 17:43h

Ukoliko je vjerovati neimenovanom izvoru New York Posta, koji je visokopozicionirani šef holivudske filmske industrije, Golden Globe, koji nagrađuje najbolje filmove i glumce u tekućoj godini je namješten.

Naime, zvijezde holivuda, kako režiseri, tako i glumci često lobiraju kod žirija druge navažnije ceremonije dodjela priznanja, da njihovo ostvarenje bude nominovano za nagradu, a često i da bude nagrađeno.

Prema izvoru, zvijezde ne biraju sredstva za ispunjenje svog cilja, pa često zovu glasačko tijelo Hollywood Press Association (HFPA)u kojem sjedi 93 novinara, pritiskaju ih, ali nerijetko nude razne usluge ili poklone za glasove u svoju korist.

“Nekada glumci čak i flertuju sa članovima žirija, rade sve što je potrebno. Iako nagrade nemaju veliki kredibilitet, oni žele da obezbijede publicitet svojim filmovima, a puno je lakše pridobiti simpatije HFPA-a nego prepustiti stvar sudbini”, ispričao je izvor.

Tako je među osumnjičenima za podmićivanje Anđelina Džoli, koja se navodno nije ustručavala da 2011. godine pozove članove HFPA-e kako bi osigurala nominaciju za film “Tourist”, ali sagovornik New York Posta tvrdi da je to čak i umjereno u odnosu na ono što ostali čine.

Žiri je od zvijezda i filmskih studija, kako kaže dobijao novčane priloge, egzotična putovanja i luksuzne poklone.

Tom Kruz, koji je osvojio Zlatni globus 1997. godine, slao je glasačima lične čestitke za Božić, a Šeroun Stoun koja je nagrađena godinu dana ranije, navodno je svima poklonila ručne satove vrijedne 400 dolara.

Komičar Kris Rok nagradio ih je DVD plejerima, dok je Pia Zadora 1982. pobijedila nakon što je njen suprug počastio članove HFPA-e odmorom.

To je navodno učinio i filmski studio za nominaciju filma “Burlesque” sa Kristinom Agilerom i Šer u glavnim ulogama 2010. godine, pa su tako “podstakli” glasače vikendom u Las Vegasu.

Uzrok korupcije žirija Zlatnog globusa je u malom broju ljudi koji odlučuju o tom priznanju, jer na primjer kada je u pitanju Oskar, žiri čini oko šest hiljada članova Američke filmske akademije, a o Screen Actors Guildu više od 165 hiljada glasača, pa je samim tim otežana mogućnost uticanja na njihovu odluku.

Ovu informaciju donekle potvrđuje i događaj iz 2013. godine kada je Majkl Rasel, koji je 17 godina bio publicista organizacije odlučio da tuži HFPA-u.

Iako detalji tužbe nisu bili javni, Rasel je javno tvrdio da je otpušten jer je pokušao da spriječi korupciju.

Galerija

Bonus video: